Μοιράσου το Άρθρο

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη ήταν η γνωστή σε όλους μας κυρά της Ρω που υψώνε καθημερινά την Ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα και την κατεβαζε με τη δύση του ηλίου, μία ανάσα από τα τουρκικά παράλια.

Ενημερώσου Αμεσα Gnews – MacedoniaNet

230
Γλυπτά Του Παρθενώνα Οφείλει η Κυβέρνηση να τα φέρει πίσω;

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη εγκαταστάθηκε στο νησάκι της Ρω με τον άντρα της το 1927 . Εκείνα τα χρόνια διέμεναν στο νησάκι και άλλες οικογένειες σιγά-σιγά όμως έγιναν οι μοναδικοί κάτοικοι. Ο άντρας της αρέσει το 1940 και η Δέσποινα Αχλαδιώτη άναψε φωτιά για να ειδοποιήσει για βοήθεια με σινιάλο καπνού τους κατοίκους του Καστελλόριζου. Το σινιάλο δεν έγινε εγκαίρως αντιληπτό με αποτέλεσμα ο σύζυγός της να αφήσει την τελευταία του πνοή στην ψαρόβαρκα που τον είχε παραλάβει για να τον μεταφέρει στο γιατρό του Καστελόριζου.

.

.

Έμεινε στην Ρω με την γριά Μητέρα της που πέρασε τα χρόνια της κατοχής εκεί βοήθησε και προσφέρει υπηρεσίες σε στρατιώτες του ιερού λόχου. Δεν εγκατέλειψε το νησί ακόμα και όταν το βαρεθείς και από τους άγγλους στην συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943.

.

.

Αργότερα 19 Νοεμβρίου 1943 γερμανικά στου κακό βαρεθεί σαν το Καστελόριζο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φύγουν με συμμαχικά πλοία προς Κύπρο και μικρασιατικές ακτές. Η κυρά της Ρω δεν έφυγε έμεινε και ύψωνε κάθε πρωί την Ελληνική σημαία.

”Έμεινα μόνη μου το 1943 στο Καστελόριζο με την τυφλή μου μάνα, όταν έφευγαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο. Με την Ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες”.

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κι ακόμα άλλους φορείς.Στις 23 Νοεμβρίου 1975, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, σ απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της».

Έφυγε στις 13 Μαΐου 1982, η σορός της βρίσκεται κατω από τον ιστό που υψώνε καθημερινά την σημαία

ΑΘΑΝΑΤΗ

Από MacedoniaNET