Μοιράσου το Άρθρο

Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο δια απαγχονισμού και εκτελέστηκαν από τους άγγλους δυνάστες της μεγαλόνησου.

Ενημερώσου Αμεσα Gnews – MacedoniaNet

789
Ισραήλ / Παλαιστίνη: Ποια πρεπει να ειναι η θεση της Ελλάδας

Ο Μιχαλάκης Καραολής ήταν γεννημένος στο Παλαιχώρι Πιτσιλιάς το 1933, εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από τους πρώτους και υπηρέτησε κάτω από την ομάδα του Γιωρκάτζη. Υπήρξε αγωνιστής με την Ένωση πάντα στην καρδιά, στις 28 Αυγούστου το 1955 μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σε μια μάζωξη του ΑΚΕΛ ο Παναγιώτου δολοφονεί έναν αστυνομικό. Ο Ανδρέας Παναγιώτου κατάφερε και διέφυγε ενώ ο Καραολή συνελήφθη και στις 28 Οκτωβρίου καταδικάζεται σε θάνατο δι’ απαγχονισμού.

.

flatmate.gr@gmail.com

.

Ο πυροβολισμός δεν ήταν του Καραολή αλλά του Παναγιώτου. Στην ανάκριση ο Καραολής κράτησε και δεν αποκαλύπτει κανένα από τους συναγωνιστές του, Οι άγγλοι δεν το περίμεναν και δεν ήθελα να τον αφήσουν ατιμώρητο. Στην δίκη του Καραολή πρωταγωνιστικό ρόλο σαν εισαγγελέας είχε και ο γνωστός μας Ραούφ Ντενκτάς.

.

.

Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε το 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού σαν αγωνιστής στην ΕΟΚΑ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αρπαγές οπλισμού από τους Άγγλους αποικιοκράτες τους οποίους μετά εξοπλιζε στις αντάρτικες ομάδες. Ηταν 22 Νοεμβρίου όταν κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε τον πράκτορα της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Σίντνεϊ Τέιλορ. Με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε θάνατο δι’απαγχονισμού .

.

.

Στις 9 του Μάη ξέσπασαν παντού διαδηλώσεις ωστε να αποτραπεί η εκτελεση τους από τους Άγγλους, στην Αθήνα σημειώθηκε μια από τις μαζικότερες διαδηλώσεις. Χαρακτηριστικό της έντασης και της οργής ήταν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τους αστυνομικούς να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις διαδηλωτές.

.

Η απόφαση είχε ληφθεί και οι άγγλοι αποικιοκράτες ήθελα να δείξουν την ισχύ τους μέσα από αυτή έτσι στις 10 του Μάη ο Καραολής και Δημητρίου αφήνουν την τελευταία τους ηρωική πνοή στην στυγερή αγχόνη του κατακτητή.

.

Θα ακολουθήσουν άλλες επτά παρόμοιες εκτελέσεις από τις βρετανικές κατοχικές δυνάμεις της Κύπρου με τελευταία ήταν εκείνη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στις 14 Μαρτίου 1957.

Από MacedoniaNET