Μοιράσου το Άρθρο

Ήταν το 1996 όταν η ακροδεξιά Οργάνωση γκρίζοι λύκοι δολοφόνησαν άνανδρα των Ελληνοκύπριο Τάσο Ισαάκ στην νεκρή ζώνη κοντά στην Δερύνεια της Κύπρου, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης μοτοσικλετιστών.

Ενημερώσου Αμεσα Gnews – MacedoniaNet

267
Γλυπτά Του Παρθενώνα Οφείλει η Κυβέρνηση να τα φέρει πίσω;

Εκεινη την ημέρα η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας διοργάνωσε πανευρωπαϊκή πορεία μαζί με την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών (FEM), που ξεκίνησε στης 2 Αυγούστου από το Βερολίνο.

«Για έναν κόσμο χωρίς σύνορα-ζήσε ελεύθερα-οδήγησε ελεύθερα»

Ήταν το σύνθημα της πανευρωπαϊκής πορείας που στης 7 Αυγούστου έφτασε στην Ελλάδα κενώθηκε μαζί με άλλους έλληνες και κύπριους μοτοσικλετιστές. Όλοι μαζί έφτασα στον Πειραιά όπου και πήραν το πλοίο με τελικό προορισμό την Κύπρο.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να πιέσει προς ακύρωση της πορείας, καθώς το καθεστώς Ντεκτάς ανέφερε ότι θα πυροβολείται όποιος μοτοσικλετιστής παραβιάσει τη «Πράσινη Γραμμή» ενω τα μέλη της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» ηταν έτοιμα για αντιπορεία και «εκπλήξεις για τους μοτοσικλετιστές».

Κυριακή 11 Αυγούστου ο τοτε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Χατζηκώστας κατά της 11.00 το πρωί με αφόρητες πιέσεις, ανήγγειλε την ματαίωση της πορείας και ύστερα ξέσπασε σε κλάματα. Αλλά μια μερίδα από μοτοσικλετιστές συνέχισε προς την Κυρήνεια δείχνοντας την διαφωνία τους προς την απόφαση αυτή.

Οι μοτοσικλετιστές ασταμάτητοι πήγαν προς το αφύλαχτο οδόφραγμα της Δερύνειας εκει τους περίμεναν οπλισμένοι με πέτρες, ξύλα, ρόπαλα και σιδερολοστούς τουρκοκύπριοι που ανάμεσα τους ήταν και Γκρίζοι Λύκοι.

Μολις η πορεία πέρασε στη Νεκρή Ζώνη η κατάσταση ξέφυγε και οι Τουρκοκύπριοι ξεκίνησαν να επιτίθενται και να πυροβολούν. Ο Τάσος Ισαάκ προσπάθησε να βοηθήσει έναν Ελληνοκύπριο που εκείνοι την στιγμή κτυπούσαν οι Τούρκοι, αλλά δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Από τα σκούρα χτυπήματα άφησε τελευταία του πνοή.

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό του έγινε ανάδοχος της κόρης του που γεννήθηκε λίγους μήνες μετά και βαπτίστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο με το όνομα Αναστασία.

Η Χάρις Αλεξίου της αφιέρωσε το τραγούδι της «Το Τραγούδι του Χελιδονιού». Γραμμένο για την μικρή Αναστασία που γνώρισε τον πατέρα της μέσα από τις ιστορίες και τα βίντεο της εποχής.

Από MacedoniaNET