Μοιράσου το Άρθρο

Αλλη μία πρωτοποριακή επιτυχία από το τμήμα πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς εφτιαξε τον ταχύτερο επεξεργαστή από φωτονικούς νευρώνες και λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα.

Ενημερώσου Αμεσα Gnews – MacedoniaNet

168
Γλυπτά Του Παρθενώνα Οφείλει η Κυβέρνηση να τα φέρει πίσω;

Η ομάδα του Τμήματος πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της ταχύτητας Αλλά και της ενεργειακής απόδοσης που παρέχει η χρήση φωτός ώστε ο επεξεργαστής να υλοποιεί πράξεις πολλαπλασιασμού και πρόσθεσης χαρακτηριστικά η απόδοση των πράξεων ειναι πολλαπλάσιες από τις σημερινές αντίστοιχες μονάδες GPU της NVIDIA και TPU της Google.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε οτι ο συνδυασμός αυτός οδήγησε στην πειραματική επίδειξη ενός φωτονικού επεξεργαστή που λειτουργεί σε ταχύτητες έως και 50 GHz, ταχυτητα που είναι 25 φορές ταχύτερη απο των ανταγωνισμό καθως εχει 10 φορές χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας.

.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ που εργάστηκαν στην ανάπτυξη και την υλοποίηση του project για τον γρηγορότερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης. Διακρίνονται από αριστερά: όρθιοι οι Δρ. Νικόλαος Πασσαλής, Αναπλ. Καθ. Νικόλαος Πλέρος, Καθ. Αναστάσιος Τέφας, καθιστοί οι Χρήστος Παππάς, Δρ. Μιλτιάδης Μόραλης-Πέγιος, Απόστολος Τσακυρίδης, Γεώργιος Γιαμουγιάννης και Μάνος Κίρτας

.

flatmate.gr@gmail.com

.

Η έρευνα καθως και το αποτέλεσμα της έχουν δημοσιευθεί στα παρακάτω διεθνή επιστημονικά περιοδικά Nature Communications, Journal of Lightwave Technology, IEEE Journal of Selected Topics on Quantum Electronics και SPIE Advanced Photonics αλλά και στον διεθνή τύπο, όπως ScienceX, PIC Magazine, Compound Semiconductor, Nanowerk κ.ά.

.

.

Οι τρεις βασικοί ερευνητές που ανακοίνωσαν αποτελέσματα ήταν οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Απόστολος Τσακιρίδης, Γεώργιος Γιαμουγιάννης και Χρήστος Παππάς, υπό την εποπτεία του Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαο Πληρού.

.

Επιλέχθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή του Συνεδρίου, από 350 φοιτητές από όλο τον κόσμο, για να είναι μεταξύ των επτά φιναλίστ για το διεθνές βραβείο σπουδαστών OFC Corning.

.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από MacedoniaNET