Μοιράσου το Άρθρο

Ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Ι. Καργάκος εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών αφήνοντας πίσω του μεγάλο Έργο για την πατρίδα με αιχμηρό λόγο και εξαιρετική πένα…

Ενημερώσου Αμεσα Gnews – MacedoniaNet

791
Ισραήλ / Παλαιστίνη: Ποια πρεπει να ειναι η θεση της Ελλάδας

Ο Καργάκος γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Δημοσίευσε 75 βιβλία με ιστορικό περιεχόμενο αλλά και γλωσσικές μελέτες. Έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα σε διάφορα περιοδικά και δημοσιεύσεις.

.


.

Αξιοποίησε τώρα το ακίνητο σου

Fb: Flatmate, email: flatmate.gr@gmail.com


.

.

Στή διάρκεια τοῦ Ἐμφυλίου ἐγκαταστάθηκε στήν Ἀθήνα. Σπούδασε, ἐργαζόμενος ἀπό μαθητής, Κλασσική Φιλολογία στό Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν, ὅπου εἶχε τρίτος εἰσαχθεῖ χωρίς νά τοῦ δοθεῖ ὑποτροφία. Πρωταγωνίστησε στό φοιτητικό κίνημα τῶν ἐτῶν 1961-1963 καί ὑπῆρξε εἰσηγητής τοῦ 15% γιά τήν παιδεία.

.

.

Ἐργάστηκε ἐπί 35 ἔτη στά μεγαλύτερα ἰδιωτικά ἐκπαιδευτήρια τῶν Ἀθηνῶν καί στούς μεγαλύτερους φροντιστηριακούς ὀργανισμούς, στούς ὁποίους πάντα ἦταν ἱδρυτικό μέλος («Ἡράκλειτος», «Ἀριστοτέλης»).

.

“Ζούμε Στην Εποχή Της Εκπούστευσης Και Εκπουτάνευσης Του Έθνους Μας. Σπεκουλαδόροι Και Κίναιδοι Διευθύνουν Την Χώρα”…

.

.

.

.

.

Ακολουθεί ένα υπεροχο κείμενο που βρήκαμε στο διαδίκτυο στην μνήμη του Σαράντου Καργάκος, από τον Λαμπρο Τζούμη:

.

Σαν σήμερα πριν τέσσερα χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός, φιλόλογος, συγγραφέας αλλά πάνω απ΄ όλα ΕΛΛΗΝΑΣ, Σαράντος Καργάκος. Διάλεξα δέκα τρεις χαρακτηριστικές φράσεις του, για τη σημερινή Ελλάδα όπως η ημερομηνία που μας άφησε,13 Ιαν 2019. Αιωνία σου η μνήμη πεφιλημένε Δάσκαλε :

.

 1. «Η χώρα μας σήμερα κατοικείται από ανθρώπους που είναι άψυχοι και αν τολμήσεις να πεις το όνομα Πατρίδα ή τη λέξη Έθνος, χαρακτηρίζεσαι εθνικιστής από κάποια τσόφλια της δημοσιογραφίας και της υποκουλτούρας»
 2. «Το να λες σήμερα στην Ελλάδα ότι είσαι Έλληνας κάνει κακό στην υγεία και στη σταδιοδρομία. Δεν διαπρέπουν οι απόγονοι του Λεωνίδα αλλά του Εφιάλτη και του Νενέκου»
 3. «Σήμερα στην Ελλάδα μπορείς να βρεις τα πάντα, εκτός από Ελλάδα. Η Ελλάς τελεί υπό εξορίαν στη χώρα της. Οι ξένοι ακούν Ελλάδα και Ελλάδα δεν βλέπουν. Αν δεν είχαμε τα αρχαία μνημεία και τα πολυάριθμα μουσεία ο ξένος επισκέπτης θα ένοιωθε ότι βρίσκεται σε κάποια άλλη χώρα με απροσδιόριστο εθνικό και γλωσσικό χρώμα»
 4. «Σήμερα λέμε να ΄τανε το ΄21, γιατί νοσταλγούμε τους ήρωες επειδή βλέπουμε γύρω μας νάνους»
 5. «Ζούμε την εποχή εκπούστευσης και εκπουτάνευσης του Έθνους. Σπεκουλαδόροι και κίναιδοι διευθύνουν τη χώρα μας»
 6. «Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο της παγκοσμιοποίησης με την εξαφάνιση της γλώσσας και της ιστορίας της»
 7. «Η Ελλάδα έχει περάσει σαράντα βαρβαρικά κύματα και πάντοτε κατόρθωσε να επιβιώνει, θα επιβιώσει και τώρα. Αρκεί να κρατήσουμε τις αξίες που μας στήριξαν στο παρελθόν για να σταθούμε άξιοι να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Να σχηματίσουμε ένα μέλλον ελληνικό και να αφήσουμε τα παραμύθια περί πολυπολιτισμικότητας»
 8. «Οι θεσμοί έχουν παραλύσει. Έχουν αυτοδιαλυθεί. Η παρουσία τους είναι προσχηματική και μισθολογική. Ποιος μεγάλος κλέφτης μπήκε φυλακή; Κι αν μπήκε, σε πόσο χρόνο βγήκε; Δεν έχουμε αίσθημα πατρίδας, για να έχουμε σοβαρούς θεσμούς. Τα όρια της πατρίδας μου είναι τα όρια της τσέπης μου»
 9. «Πολλοί ήταν εκείνοι που ανέβηκαν στην εξουσία φτωχοί, αλλ’ ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατέβηκαν φτωχότεροι»
 10. «Η βουλή των Ελλήνων έχει καταντήσει απλή ονομασία κτηρίου κι όχι συλλογική έκφραση της πολιτικής βούλησης των Νεοελλήνων. Οι Έλληνες ξέρουν να χρησιμοποιούν τα δάκτυλα για να μουτζώνουν όχι να τα ενώνουν. Όμως, ένα δάκτυλο μόνο του δεν είναι τίποτε πέντε δάκτυλα ενωμένα σχηματίζουν μια γροθιά»
 11. «Δεν χάρισαν οι Σύμμαχοι στους Σκοπιανούς το όνομα της Μακεδονίας, εμείς το χαρίσαμε. Μόνο που κάναμε υποκριτικά πως δεν το ξέραμε. Και δικαίως οι ξένοι δημοσιογράφοι μας λοιδορούν. Γιατί όταν έρχονται εδώ δεν συναντούν Έλληνες αλλά γραικύλους»
 12. Τα παιδιά είναι θύματα κακής αγωγής. Πρώτον, από το σπίτι που δεν εμπεδώνει την έννοια του καθήκοντος. Δεύτερον, από το σχολείο που ασκεί το παιδί στα δικαιώματα και όχι στις υποχρεώσεις. Που δεν του διδάσκει «Ιθάκες τι σημαίνουν». Εν προκειμένω, Ιθάκη είναι η Ελλάδα. Τρίτον, τα «μίντια» που για την Ελλάδα προσφέρουν εικόνα παραλυσίας. Τέταρτον, ο κομματισμός. Το κόμμα πάνω από την Ελλάδα. Αλλά τα κόμματα πρέπει να είναι για την Ελλάδα και όχι η Ελλάς για τα κόμματα»
 13. «Κάποια στιγμή πού θα ακουστεί η φωνή της Ιστορίας : Ελλάδα, που είσαι; Δεν θα ακουστεί καμία φωνή. Η Ελλάδα θα έχει πάρει τον κατήφορο της ‘’προόδου’’ σαν νεκρός πού τρέχει να προ φθάσει την κηδεία του»

Λάμπρος Τζούμης

.

.

Ὁ κ. Σαράντος Ἰ. Καργάκος ήταν παντρεμένος με τήν Ἰωάννα Δ. Κώττα, δικηγόρο καί ἐκπαιδευτικό, μέ τήν ὁποία ἀπέκτησαν δύο τέκνα: τόν Γιάννη, ἱστορικό καί φιλόλογο, μέ σπουδές στρατιωτικής κοινωνιολογίας στό «Κίνγκς Κόλλετζ» του Λονδίνου,  καί τήν Ρωξάνη, καθηγήτρια γερμανικης φιλολογίας, μέ σπουδές βιβλιολογίας στο «London University».

Από MacedoniaNET