Μοιράσου το Άρθρο

Ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας και εκπρόσωπος της ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα-ΚΕΑΔ, Φρέντυ Μπελέρη , Έστειλε μία συγκλονιστική επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες του Δήμου.

Ενημερώσου Αμεσα Gnews – MacedoniaNet

930
Πρέπει να θεσπιστούν σκληρότερες ποινές για τους Εμπρηστές;

Η δημοσκόπηση έληξε!

Ο ίδιος ο Φρέντυ Μπελέρη, υστερα από,την μεγάλη νίκη του θα έπρεπε να ήταν παρών στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου αλλά δύο μέρες μετά τις εκλογές κρατείται αυθαίρετα. Έξω από την συνεδρίαση υπήρχαν πάρα πολλοί πολίτες της Χειμάρρας που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους κατά του Ράμα.

Η επιστολή Μπελέρη

«Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί πολίτες του Δήμου Χιμάρας,

Σήμερα, την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων ως Δήμαρχος Χιμάρας, παρόλο που αιτήθηκα άδεια να μετέχω και ταυτόχρονα αναλάβω την ευθύνη που μου αναθέσατε με το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Μαϊου 2023, μου την αρνήθηκαν. Μετά την σωρεία των συκοφαντιών απέναντι μου απ’ τον Έντι Ράμα, κατά την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, την παράνομη σύλληψη μου δύο μέρες προ της εκλογικής αναμέτρησης και την από 45 μέρες προφυλάκιση μου, σήμερα με παρεμπόδισαν να αναλάβω το καθήκον μου, αλλοιώνοντας πρόσκαιρα το αποτέλεσμα των εκλογών. Πέραν τούτων, εγώ ακόμη πιστεύω στη δύναμη της αλήθειας. Πιστεύω ακόμη στη δύναμη του καλού και της αρετής. Η άνευ προηγουμένου επίθεση και η 45 ημερών κράτηση μου σε καθεστώς προφυλάκισης δεν αλλοιώνουν την βαθιά μου εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, στα δικαιώματα, στους θεσμούς και πρώτα απ’ όλα στους πολίτες.

Πιστεύω και σας καλώ να πιστεύεται κι εσείς ότι η δοκιμασία τούτη δεν θα είναι σταύρωση.
Ελπίζω ότι σύντομα όλοι θα σκέφτονται ελεύθερα και θα ενεργούν ενάρετα. Γι αυτό και σας ζητώ να επιδείξετε υπομονή, πίστη στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, σε όσα υπερασπιστήκατε με την ψήφο σας. Διότι στις 14 Μαΐου νίκησε η Δημοκρατία. Νίκησε η Χιμάρα. Και είμαι ευγνώμον σε όσους επέδειξαν ανδρεία, αλλά και κατανοώ επίσης όσους υπέκυψαν στην πίεση.

Σας υπόσχομαι όμως ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Όλοι οι πολίτες της Χιμάρας κι εγώ ως Δήμαρχος, πρώτος μεταξύ ίσων πολιτών, θα πορευθούμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Προσωπικά αντλώ δύναμη απ’ τη δική σας και αντέχω, ως ένας πολίτης που έχει μάθει να υπερασπίζεται τις ιδέες του για ελευθερία, δημοκρατία και στην πράξη να υπερασπίζεται και φροντίζει κάθε άνθρωπο που απειλείται ή υποφέρει.

Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα η διεθνής κοινότητα πρόκειται να προστατέψει τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Διότι πάνω απ’ όλα σήμερα ένας εκλεγμένος Δήμαρχος, σ’ αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, ένας πολίτης μέλος της μειονότητας, παρεμποδίζεται να αναλάβει τα καθήκοντα. Διότι σήμερα επιβεβαιώθηκε ο σκοπός των αντιπάλων του λαού, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και από τη γωνία τούτη της Ευρώπης απευθύνομαι στην δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της Αλβανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των Εθνών που υπηρετούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Απευθύνομαι σε όλα τα μέλη όλων των διεθνών οργανισμών που κατά την αρμοδιότητα τους υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, ζητώντας τους να υπερασπιστούν όχι τον Φρέντη Μπελέρη, ούτε τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο Δήμο Χιμάρας, ούτε την πλειοψηφία των πολιτών που με εξέλεξαν, όχι τη δημοκρατία στην Αλβανία ή την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ΑΛΛΑ, να υπερασπιστούν τον ίδιο τους τον εαυτό, αυτό το οποίο πρεσβεύουν, την ιστορία τους και κυρίως το μέλλον τους.

Διότι εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου θα αφεθούν στην τύχη τους σ’ αυτή τη γωνιά της γης, τότε η ίδια η δημοκρατία θα ηττηθεί, οι ίδιοι αυτοί θα έχουν ηττηθεί και θα έχει απολεσθεί το ήθος το οποίο έχουν ορκιστεί να προστατέψουν. Στο κάτω-κάτω, η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δημοκρατικών αρχών είναι κοινή άσκηση και όχι μονομερή προσπάθεια.

Και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος της ΕΕ και οι επικεφαλείς των διεθνών οργανισμών, και ο Δήμαρχος Χιμάρας και δήμαρχοι κάθε άκρης του δυτικού κόσμου υπερασπίζονται την ίδια αυτή δημοκρατία, τα κοινά δικαιώματα του ανθρώπου, το ίδιο κράτος δικαίου. Για αυτό και τους ζητώ να αφιερώσουν τη δέουσα προσοχή στην προφυλάκιση και το κατηγορητήριο έναντι του Δημάρχου Χιμάρας ώστε να εκπληρώσουν την αποστολή τους προς υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εάν εδώ, όπως σε κάθε γωνία του πλανήτη, χαθεί η μάχη, τότε αύριο δύναται να χαθεί και ο πόλεμος. Αλλά η μάχη θα δοθεί και θα κερδηθεί και η μέρα που εγώ θα αφεθώ ελεύθερος και αναλάβω τα καθήκοντα που μου επιφορτίσατε, θα είναι μια μέρα τολμηρή στην ιστορία αλλιώτικη απ’ τη σημερινή που είναι ονειδιστική και απογοητευτική για όλους εμάς τους άλλους».

Από MacedoniaNET