Μοιράσου το Άρθρο

Ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών προτείνει να κηρυχθεί ένοχη η Ρένα Δούρου (τότε περιφερειάρχης Αττικής) για τρία αδικήματα σχετικά με την φονική πλημμύρα στην Μάνδρα Αττικής το 2017 .

.

Κάντε Subscribe

στο κανάλι μας στο YouTube

.

Η Ρενα δούρου κατα τον εισαγγελέα, πρέπει να κυρυχθεί ένοχη για τα παρακάτω αδικήματα: Πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως. Αντίθετα εισηγήθηκε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια»

.

Θυμίζουμε ότι η δίκη για την Μάνδρα είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 και μετά από οχτώ μήνες πήγε σε αναβολή.Όχι σαγγελέας προτείνει από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους της υπόθεσης η 20 Να καταδικαστούν κατά περίπτωση για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια θέλουμε να δια παραλείψεως και πλημμύρα από αμέλεια. Ενώ αντίθετα αθώωση προτείνει για 17 άτομα για την παράβαση καθήκοντος εκτός όμως από τον προϊστάμενο πολεοδομία Ελευσίνας και τους δύο υφισταμένους του. Τέλος προτείνει πλήρη απαλλαγή της υπαλλήλου της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων καθώς ήταν σε άδεια εκείνες τις ημέρες.

.

Το κατηγορητήριο

«Από αμέλεια της, ήτοι από έλλειψη προσοχής, την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε με τις παραλείψεις της, οι οποίες συνιστούν μη εκπλήρωση των ιδιαίτερων νομικών υποχρεώσεων της, που πηγάζουν εκ του νόμου λόγω της προαναφερόμενης ιδιότητας της.

.

Παρέλειψε να κατευθύνει και να δρομολογήσει την υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων ή έστω να μειωθούν σημαντικά επιπτώσεις τους, καθώς και να επισπεύσει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση τους στον απολύτως αναγκαίο χρόνο διά της ένταξης τους σε λίστα απόλυτης προτεραιότητας παρέλειψε να κατευθύνει, να δρομολογήσει και να ολοκληρώσει το αντιπλημμυρικό έργο “Εκτροπή του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες Θριασίου πεδίου“, καθυστέρησε αναίτια και αδικαιολόγητα να προωθήσει τις διαδικασίες προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης περί επικύρωσης των οριογραμμών του προς διευθέτηση τμήματος του ρέματος, η οποία επικύρωση αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση που έπρεπε να έχει πληρωθεί προ της έναρξης κατασκευής του έργου»

.

Η κα Δούρου, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε αρνηθεί όλες τις εις βάρος της κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι «η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα, όταν δεν υπάρχουν, δεν δικαιώνει τα θύματα…».

.

Κατά την αγόρευση της η εισαγγελέας ανέφερε ότι η κατηγορούμενη μιλάει για αντιπλημμυρικά έργα πριν από την εκλογή της ενώ έκανε παράλληλα κριτική στον προκάτοχό της. Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική λειτουργός η κυρία Δούρου «δεν έλαβε υπόψη τον κατάλογο προτεραιοποίησης και όταν ερωτήθηκε αν κάποιο από τα έργα προχώρησε δεν ήξερε να απαντήσει»

.

«Αυτές οι τραγωδίες δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση. Ουδέποτε ήθελα να αντιλέξω για όσους θεώρησαν ότι η Δούρου φταίει για την απώλεια τόσων ζωών. Ακόμα και όταν ο προκάτοχος μου έβγαινε και έλεγε «έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι της την άφησα».Μου έλεγαν τότε «βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016». Εγώ έλεγα τότε πως δεν μπορώ να βγω να το πω όσο υπάρχουν αγνοούμενοι. Σεβάστηκα τη διαδικασία»

Ρένα Δούρου

.

.


Covid-19 ΑΕΚ Αθήνα Αλέξης Τσίπρας Αστυνομία Αφροδίτη Λατινοπούλου Βιασμός Βλαντιμίρ Πούτιν Βολοντίμιρ Ζελένσκι Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βόλος ΔΙΑΣ Δημήτρης Γιαννακόπουλος Ελλάδα Ελληνική Αστυνομία Επίθεση στην Ουκρανία Επιδοματα Ευρωπαϊκή Ένωση ΗΠΑ Θάνος πλεύρης Θεσσαλονίκη Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Ιταλία Κίνα Κιβωτός του κόσμου Κιναλ Κυριάκος Μητσοτάκης Μάκης Τριανταφυλλόπουλος Μίλτος Τεντόγλου Ματίνα παγώνη ΝΑΤΟ Νίκος Ευαγγελάτος Νόβακ Τζόκοβιτς Ουκρανία Πάτρα Πατέρας Αντώνιος Ποδόσφαιρο Ρομά Ρωσία Ρωσια ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης Τέμπη Τέμπη 2023 Τουρκία

.

Από MacedoniaNET