Μοιράσου το Άρθρο

Αλλάζει το ευνοϊκό τοπίο στα ηλεκτρικά οχήματα μια μάλιστα πολύ σύντομα καθώς από το 2023 θα υπάρξει επιπλέον φόρος για τις εταιρίες που τα αγοράζουν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα φορολογούνται ακόμα και με το βάρος του οχήματος.


Μην χάνεις ούτε ένα λεπτό ενημέρωσης.

Google News – MacedoniaNet


Τα μμαντάτα έρχονται από την πρώτη χώρα στην ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων, την Νορβηγία. Η χώρα είναι το Νο1 κράτος παγκοσμίως σε κυκλοφορία αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς το ποσοστό είναι πάνω από το 75% της αγοράς.

.


.

Αξιοποίησε τώρα το ακίνητο σου

Fb: Flatmate, email: flatmate.gr@gmail.com


.

.

Όλα στην χώρα έχουν δομηθεί με στόχο την ολική κατάργηση των θερμικών κινητήρων από το 2025. Καθώς η κυβέρνηση αναβαθμίζει συνεχώς τις υποδομές και διευρύνει το δίκτυο φορτιστών κάνοντας την χώρα την πιο πλήρης στην ηλεκτροκίνηση.

Οι πολίτες έχουν εναρμονιστεί με το μοτίβο της ηλεκτροκίνησης αγοράζοντας ή αλλάζοντας τα οχήματά τους που έχουν θερμικό κινητήρα σε ηλεκτροκινητηρα. Καθοριστικό ρόλο έχουν παίξει και οι φορολογικές ελαφρύνσεις που είχε η κυβέρνηση υποσχέθηκε δώσει στους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων.

.

Βέβαια αυτό είχε τελικά αρνητικό αντίκτυπο στα ταμεία της χώρας οπότε και αποφάσισαν να αλλάξουν πολιτική και από το 2023, να ξεκινήσουν οι φόροι.

.

Έτσι μου βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε προ ολίγων ημερών, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως από το 2023:

.

1.Οσα ηλεκτρικά κοστίζουν πάνω από 500.000 κορόνες, (€48.350), θα φορολογούνται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ύψους 25%.

2.Οι κάτοχοι των Ηλεκτρικων αυτοκινήτων θα πληρώσουν εφάπαξ φόρο για το βάρος του οχήματος, (συμβαίνει και στα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης ή diesel) 12,5 κορόνες ανά κιλό, (€1,2/κιλό) με απαλλαγή για τα πρώτα 500 κιλά. Κι αν σκεφτούμε ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με το βάρος των μπαταριών ξεπερνάει τους δύο τόνους σημαίνει ότι ο φόρος θα είναι πάνω από €2.000.

3.Στα διόδια η έκπτωση που είχαν έως τώρα ηταν 50%, αναπροσαρμόζεται και πηγαίνει στο 30%.

4. Οι εταιρείες, είχαν έκπτωση στον φόρο 20% αν αγόραζαν ηλεκτρικό αμάξι, από την νέα χρονιά… Μηδενίζεται και πληρώνουν κανονικά.

.

«Αυτό είναι εντελώς απροσδόκητο. Η κυβέρνηση είχε υποσχέθηκε προβλεψιμότητα στην πολιτική των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά τώρα προτείνει νέους φόρους σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εντελώς ασυνήθιστα. Πολλοί έχουν ήδη παραγγείλει ένα αυτοκίνητο και τώρα θα λάβουν έναν επιπλέον λογαριασμό εάν η κυβέρνηση πάρει αυτό που θέλουν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτού του είδους τις αμφιταλαντεύσεις στην κλιματική πολιτική»

Christina Bu, γενική γραμματέας της Ένωσης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

.

Σαν συνέχεια λοιπόν τίθονται πολλά ερωτήματα αν τελικά αξίζει η ηλεκτροκίνηση μιας και πολύ γρήγορα στη νούμερο ένα χώρα που έχει εφαρμόσει και αγκαλιάσει την καινούρια πράσινη τεχνολογία οι παροχές σχεδόν εκμηδενίζονται. Επιπροσθέτως αν κάποιος βάλει το κόστος απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου τότε Όλα μοιάζουν ασύμφορα.

.

Τελικά μη πως η «Πράσινη Ανάπτυξη» , είναι μια μεγάλη φούσκα;

.

Από MacedoniaNET