Μοιράσου το Άρθρο

Ρεπορτάζ του Guardian αναλύει και αποκαλύπτει εκτεταμένες παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών ως μέτρα προφύλαξης για την πανδημία. Η πολιτική προσέγγιση της Ευρώπης στην πανδημία του κορωνοϊού έχει χωριστεί ανάμεσα σε Ανατολή-Δύση, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

.

Κάντε Subscribe

στο κανάλι μας στο YouTube

.

Πέντε από τις 18 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν καταγράψει σημαντικές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Varieties of Democracy (V-Dem), σε σύγκριση με καμία από τις 12 χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν πιο πιθανό να στραφούν σε καταχρηστικά μέτρα επιβολής, παραπληροφόρηση και μεροληπτικά μέτρα, με τη συνηθέστερη παραβίαση να είναι οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης.

.

Χημικά σε διαδηλωτές στο Σύνταγμα χωρίς λόγο

.

Οι χειρότερες παραβιάσεις παρατηρήθηκαν στη Σερβία, η οποία κατέγραψε βαθμολογία παραβάσεων τρεις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο πλαίσιο ενός ειδικού καθεστώτος που εφαρμόζεται σε κηρυγμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο στοχοποιήθηκαν επιλεκτικά και τέθηκαν σε αυστηρή 24ωρη καραντίνα, υπό τον έλεγχο του στρατού. Τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τα κέντρα, ενώ το βοηθητικό προσωπικό δεν μπόρεσε να εισέλθει!

.

Το Βέλγιο ήταν η μόνη δυτικοευρωπαϊκή χώρα όπου σημειώθηκε μέτρια ανάρμοστη συμπεριφορά. Η χώρα κατέγραψε εθνοτικό προφίλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο V-Dem, με καταχρηστικές αστυνομικές πρακτικές που επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές εθνοτικές κοινότητες.

.

Δειτε τι είχε γίνει σε Ειρηνική διαμαρτυρία κατά των μέτρων υποχρεωτικότητας στην Αθήνα

.

Ο θάνατος ενός 19χρονου άνδρα βορειοαφρικανικής καταγωγής κατά τη διάρκεια καταδίωξης της αστυνομίας προκάλεσε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, με τους ανθρώπους να ζητούν δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών. Αργότερα, η επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (Cerd) εξέδωσε μια έκθεση που εξέφρασε ανησυχίες για τις μεροληπτικές πράξεις που σχετίζονται με την αστυνομία.

.

Οι ειδικοί λένε ότι τέτοιες ενέργειες συχνά ακολουθούν τα μέτρα Covid-19 που ορίζει η κυβέρνηση και δεν έχουν σαφή βάση στο κράτος δικαίου.

.

.

Η Δρ Joelle Grogan, ανώτερη λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο Middlesex, διαπίστωσε ότι εμπειρογνώμονες από 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ ανέφεραν τουλάχιστον κάποια ανησυχία σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που δεν εμπίπτουν στις νομικές εξουσίες της κυβέρνησης.

.

Ωστόσο, ακόμη και αν «σχεδόν όλες οι χώρες αγωνίζονται να εξισορροπήσουν το κράτος δικαίου με την έντονη πίεση για δράση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», είπε αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχούμε εξίσου για όλες τις χώρες.

.

Η ανάλυση του Guardian αποκάλυψε επίσης πώς ορισμένες κυβερνήσεις της ανατολικής κεντρικής Ευρώπης με ιστορικό υπονόμευσης δημοκρατικών αρχών έχουν εκμεταλλευτεί την πανδημία για να διαδώσουν περαιτέρω αντιδημοκρατικές πρακτικές.

.

Στη Σλοβενία, η κυβέρνηση έθεσε οικονομικούς και νομικούς περιορισμούς σε ΜΚΟ και άλλαξε την περιβαλλοντική νομοθεσία στο πλαίσιο ενός από τα πακέτα τόνωσης του κορωνοϊού. Από τις 23 Ιουνίου 2021, η χώρα προστέθηκε σε μια λίστα παρακολούθησης χωρών που αντιμετωπίζουν ταχεία πτώση στις πολιτικές ελευθερίες.

.


«Από τότε που η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, χρησιμοποίησε τον Covid-19 ως πρόσχημα για να προσπαθήσει να περάσει μέτρα που επηρεάζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα»

Civicus, – παγκόσμια συμμαχία της κοινωνίας των πολιτών.

.

Το πολωνικό κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης που αποστέλλει το δικαίωμα του TVN, του κύριου ιδιωτικού δικτύου της Πολωνίας, συνεχίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης. Το επίπεδο κινδύνου για τις δημοκρατικές ελευθερίες της Πολωνίας είναι περισσότερο από τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

.

«κρίση του κράτους δικαίου με πολλά κράτη της ΕΕ να υπονομεύουν και να διαλύουν συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς»

.

Παράλληλα με την Ουγγαρία και την Πολωνία, σημαντική δημοκρατική πτώση παρατηρήθηκε στη Σερβία, την Τουρκία και τη Σλοβενία ​​από το 2010.

Ενώ τα δημοκρατικά καθεστώτα παρέμειναν μάλλον σταθερά στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης, τέσσερις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετατοπίστηκαν από φιλελεύθερες σε εκλογικές δημοκρατίες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο V-Dem. Δύο άλλες – η Ουγγαρία και η Σερβία – πέρασαν από την εκλογική δημοκρατία στην εκλογική απολυταρχία.

.

Πηγή Guardian

Από MacedoniaNET