Μοιράσου το Άρθρο

O κ. Φώτης Ντουίτσης,από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σήμερα βρίσκεται επικεφαλής μιας νευραλγικής υπηρεσίας με αντικείμενο την προάσπιση ενός Κομβικού Σημείου για το Πολίτευμα, εκεί που είναι οι πνεύμονες της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας, στην Βουλή των Ελλήνων.

.

Κάντε Subscribe

στο κανάλι μας στο YouTube

.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας Βουλής των Ελλήνων -γνωστή και ως Υ.Α.Β.Ε.- της οποίας έχει την τιμή να προΐσταται, έχει ως αποστολή, την ευθύνη της προστασίας του Μεγάρου της Βουλής και των περιφερειακών κτιριακών της εγκαταστάσεων, καθώς και τη διασφάλιση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τον Κανονισμό της και τις οδηγίες του Προέδρου της.

.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Υπηρεσίας αυτής; Οι ενέργειες του προσωπικού, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, πρέπει να διακρίνονται από αυτοπεποίθηση, κοινή λογική και ευπρέπεια. Σημειωτέον πως ο κ. Φώτης Ντουίτσης εξακολουθεί να είναι «στις επάλξεις» δηλαδή ενεργός και με το ρόλο του Επικεφαλής της Ομάδας Διαπραγματευτών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

.

.

Ακολουθεί η τεχνική τηςδιαπραγμάτευσης, όπως την περιγράφει με δικά του λόγια στο Men’s Arena, ο επικεφαλής της Ομάδας Διαπραγματευτών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και Φρούραρχος της Βουλής, κ. Φώτης Ντουίτσης:

.

Διαπραγματεύομαι άρα ελπίζω θα έλεγε ο Καρτέσιος παράλληλα με το «σκέφτομαι άρα υπάρχω».

Καθημερινά ασκούμε την τακτική της διαπραγμάτευσης που μετατρέπεται σε ζήτημα ζωής ή θανάτου όταν έχουμε οριακές καταστάσεις – κρίσιμα γεγονότα, όπως απαγωγές, εκβιασμούς, ομηρίες, οχυρώσεις ψυχωτικών ατόμων.

Η διαπραγμάτευση είναι λέξη δημοκρατική που στοχεύει στο να διευθετούνται οι διαμάχες και οι διαφορές. Είναι η τέχνη του να ζεις με τους άλλους. Απασχολεί το 80% του χρόνου μας. Από την στιγμή που υπάρχουν δύο άτομα γεννιέται το ρίσκο της σύγκρουσης και κατά συνέπεια η ανάγκη επίλυσης της διαφοράς.

.

Στις 23 Αυγούστου του 2010 στον Πειραιά ύστερα από ληστεία, εγκλωβίστηκε μέσα στην Εθνική Τράπεζα ένας από τους ληστές κρατώντας ομήρους 22 πελάτες και υπαλλήλους με την απειλή όπλου και χειροβομβίδων. Διάχυτος ήταν ο φόβος επανάληψης της τραγικής κατάληξης της υπόθεσης «Σορίν Ματέι» το 1998 με τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας και την επίσης τραγική διαπίστωση της έλλειψης μηχανισμού αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων. Σε ελάχιστο χρόνο βρισκόμουν έξω από την τράπεζα και συνομιλούσα με τον εγκλωβισμένο ληστή που απειλούσε σε ακραίας κατάσταση συναισθηματικής έντασης τους πάντες με τα όπλα που κρατούσε.
.

Σταδιακά αφίχθηκαν και τα άλλα μέλη της ομάδας διαπραγματευτών, σταθεροποιήθηκε η κατάσταση, επιτυγχάνοντας πρωτίστως την μείωση της συναισθηματικής έντασης του δράστη με αποτέλεσμα η ομηρία να λήξει μετά από τρεις ώρες, με την αυτόβουλη παράδοση του δράστη και την ασφαλή απελευθέρωση όλων των ομήρων.

.

Αυτός είναι και ο κύριος στόχος της διαπραγμάτευσης ομηριών και κρίσεων. Δηλαδή η επίλυση του περιστατικού με την επίτευξη της ασφαλούς απελευθέρωσης των ομήρων και τη σύλληψη των δραστών χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Με την διαπραγμάτευση επιχειρούμε να πείσουμε κάποιον να κάνει αυτό που θέλουμε εμείς ενώ συγχρόνως θεωρεί ότι είναι δική του απόφαση.

.

Η δημιουργία της Ομάδας Διαπραγματευτών ομηριών και κρίσεων με αφορμή την προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, σταμάτησε αυτή την αβεβαιότητα, τους αυτοσχεδιασμούς και την κατά το δοκούν αντιμετώπιση. Οι πρώτοι διαπραγματευτές εκπαιδεύτηκαν από το FBI και την New Scotland Yard και με την δημιουργία εκπαιδευτικής ομάδας η γνώση μεταλαμπαδεύτηκε στους επόμενους, οι οποίοι εξέλιξαν τις μεθόδους χειρισμού κρίσιμων καταστάσεων, φτάνοντας στο σημείο να παρέχουν εκπαίδευση σε Αστυνομικούς Διαπραγματευτές άλλων χωρών.

.

Πλέον η διαχείριση κάθε παρόμοιου περιστατικού μέχρι και σήμερα, αντιμετωπίζεται με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα από τους άρτια εκπαιδευμένους και πάντα σε ετοιμότητα Αξιωματικούς Διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποτελέσματα επιτυχίας που αγγίζουν το απόλυτο σε όλα τα περιστατικά που χρειάστηκε να παρέμβουν.

.

Αναίμακτα έληξε η ομηρία των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Κορυδαλλού τον Δεκέμβριο του 2011, όπως και η ομηρία των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Μαλανδρίνου τον Μάρτιο του 2013 μετά από την καταλυτική παρέμβαση της ομάδας Διαπραγματευτών. Επίσης, καθοριστική και απόλυτα επιτυχής ήταν η παρέμβαση της ομάδας Διαπραγματευτών, σε όλες τις απαγωγές που έγιναν σε όλη την επικράτεια από την δημιουργία της μέχρι και σήμερα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη απαγωγή επιχειρηματία που διήρκησε έξι μήνες.

.

Διαβασε την συνέχεια της συνέντευξής στο mensarena

.

.


Covid-19 ΑΕΚ Αθήνα Αλέξης Τσίπρας Αστυνομία Αφροδίτη Λατινοπούλου Βιασμός Βλαντιμίρ Πούτιν Βολοντίμιρ Ζελένσκι Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βόλος ΔΙΑΣ Δημήτρης Γιαννακόπουλος Ελλάδα Ελληνική Αστυνομία Εμπρησμός Επίθεση στην Ουκρανία Επιδοματα Ευρωπαϊκή Ένωση ΗΠΑ Θάνος πλεύρης Θεσσαλονίκη Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Ιταλία Κίνα Κιβωτός του κόσμου Κιναλ Κυριάκος Μητσοτάκης Μάκης Τριανταφυλλόπουλος Μίλτος Τεντόγλου Ματίνα παγώνη ΝΑΤΟ Νίκος Ευαγγελάτος Νόβακ Τζόκοβιτς Ουκρανία Πάτρα Ποδόσφαιρο Ρομά Ρωσία Ρωσια ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης Τέμπη Τέμπη 2023 Τουρκία

.

Από MacedoniaNET