Μοιράσου το Άρθρο

Σε αυτές τις συζητήσεις τα πιο καλά λέγονται ο off the record τα πιο σημαντικά υπονοούνται και τα πιο δύσκολα είναι αυτά που γίνονται και δεν περιγράφονται με λέξεις πόσο γενναιόδωρος μπορεί να είναι ο λόγος γραφής ή αφήγησης .

.

Κάντε Subscribe

στο κανάλι μας στο YouTube

.

Αρκεί να περπατήσει κάποιος από την πύλη των νέων εγκαταστάσεων τους πω στο γραφείο για να πάρει μυρωδιά πως μπορεί να είναι μια μέρα ενός ΕΚΑΜίτη. Όταν δεν έχει ηχύσει συναγερμός,όταν απλά προετοιμάζονται όντας σε εγρήγορση πάντα.

.

Το φυσικό τοπίο δίνει μια αίσθηση ηρεμίας, που τη σπάει κάποιος πυροβολισμός από τα πεδία βολής, οι δονήσεις στο έδαφος από τις αθλητικές προπονήσεις, ένα παράγγελμα και μια δυνατή φωνή που βγαίνει από ψυχή κι όχι από το στόμα, ο ήχος από τη μπάρα με τα ελεύθερα βάρη που σκάει στο πάτωμα ή το γαύγισμα από τα αστυνομικά σκυλιά. Όλο αυτό το πεδίο αντιθέτων δυνάμεων ανάμεσα στην απόλυτη ηρεμία της δύναμης και στην εκρηκτική αδρεναλίνη του επείγοντος, συνθέτει ένα από τα πολλά κύτταρα στο «είναι» ενός εκαμίτη.
.

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας έχει μια αίγλη από Χόλιγουντ, αλλά μυρίζει μπαρούτι, γιατί εκεί οι αποστολές είναι εμποτισμένες με πολύ θάρρος, πολλή πειθαρχία και ακόμη περισσότερες ικανότητες και δύναμη. Μπορεί η λαϊκή σοφία να θέλει το ράσο να μην κάνει τον παπά, ωστόσο όταν ένας εκαμίτης φορά τη μαύρη φόρμα, τον οπλισμό και την κουκούλα είναι ένας άλλος άνθρωπος, με αρκετά πιο υπεράνθρωπο προφίλ μάλλον ως προς το τι καταφέρνει και συνάμα αρκετά πιο ανθρώπινο, διότι καλείται πάντα να σώσει ζωές.

.

.

Ο κ. Πέτρος Τζεφεράκος, διατελεί Διευθυντής της ΕΚΑΜ, Αστυνόμος Α’, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της Μονάδας και έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προϋποτίθενται για αυτές τις θέσεις. Τεράστια εμπειρία, ων ο ίδιος στην ΕΛ.ΑΣ. από 19 ετών και ο πιο μικρός ηλικιακά εκαμίτης που έχει ποτέ ενταχθεί σε αυτή, πολλά μάχιμα χρόνια σε αποστολές, θητεία ως απλός αστυνομικός, αξιωματικός σε όλες τις θέσεις, αυστηρότητα και οξύτατη αίσθηση δικαίου, νοιάξιμο για τα παιδιά του –όπως τους αποκαλεί- και πολύ ευαισθητοποιημένη στάση για τον άνθρωπο, τον πολίτη. Τα μισά και πάνω από τα μαλλιά του έχουν ασπρίσει από τις αποστολές και ίσως κάποια λίγα από το πέρασμα των χρόνων.

.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

.

Προσηνής και εξαιρετικά προσεκτικός με τις λέξεις, ο κ. Πέτρος Τζεφεράκος αφηγείται το προφίλ και την ιστορία της Μονάδας σε μια διαδρομή απόλυτα συνυφασμένη με την κοινωνία: 

.

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Το έγκλημα κι η παραβατική συμπεριφορά δημιουργούν τις επιχειρησιακές ανάγκες που η Αστυνομία πρέπει να καλύψει. Όχι μόνο εδώ, παγκοσμίως. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η τότε Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων ενώθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία. Εκείνα τα χρόνια το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γερμανία θορύβησε όλη την Ευρώπη και δημιούργησε την ανάγκη για τον σχηματισμό των Ειδικών Μονάδων στο Αστυνομικό Σώμα με τη δημιουργία των πρώτων Αντιτρομοκρατικών Μονάδων στα τότε δύο Αστυνομικά Σώματα. Πρώτες Μονάδες ήταν η Μονάδα Ειδικών Αποστολών (ΜΕΑ) της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και το Τμήμα Ειδικών Αποστολών (ΤΕΙΔΑ) της Ελλη- νικής Χωροφυλακής. Με τη συγχώνευση των δύο Σωμάτων συγχωνεύτηκαν οι δύο Ειδικές Μονάδες σε μία, η οποία πήρε την σημερινή της ονομασία. Φυσικά και στα χρόνια αυτά άλλαξαν πολλά. Αλλάζει το έγκλημα, αλλάζει κι η δομή για την καταστολή του».

.

Εδώ όλοι είναι εθελοντές. Έχουν έρθει όλοι γιατί το θέλουν. Μέρος αυτής της σύμβασης είναι και το γεγονός ότι κάνουμε Χριστούγεννα στα βουνά και Πάσχα στα παγκάκια…

.

.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΑΜ

.

«Είναι πολύ σαφής….

Συνεργαζόμαστε με διαφορετικές Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. όταν ζητηθεί η συνδρομή μας για κάτι, αλλά εμείς δεν κάνουμε προανάκριση, ούτε συλλογή πληροφοριών. Μας ενδιαφέρει το καθαρά επιχειρησιακό σκέλος μιας αποστολής, που έχει και τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα και χρειάζονται εκπαιδευμένοι άντρες και ειδικά υλικά. Οι Υπηρεσίες που συνεργαζόμαστε, μας παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την επιτυχία της αποστολής. Βέβαια εάν οι συνθήκες και ο χρόνος το επιτρέπουν κάνουμε κατοπτεύσεις και αυτοψίες . Εμάς, ως ΕΚΑΜ μας ενδιαφέρει π.χ. η εγκληματική δράση, η σωματική διάπλαση του κακοποιού, οι δεξιότητές του στο χειρισμό όπλων, ο οπλισμός του, σε ποιο χώρο βρίσκεται και πώς είναι ο χώρος, αν υπάρχουν όμηροι κτλ.
.

Σε όλα τα χρόνια της Μονάδας έχουμε αντιμετωπίσει πολλά και έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πολύ επικίνδυνους κακοποιούς. Από τα ιστορικά χρόνια των συλλήψεων και των μεταγωγών μελών της 17Ν και του Ε.Λ.Α. μέχρι τα πιο πρόσφατα με τις αποστολές στο Βόλο, στην Ήπειρο στην υπόθεση με τους Αλβανούς που ήταν πολύ μεγάλης διάρκειας εκτός από επικινδυνότητας, λεωφοριοπειρατίες, ένοπλες ληστείες, τι να πρωτοθυμηθώ. Καμιά φορά η μνήμη σε προστατεύει. Τα βλέπουμε στην τηλεόραση και αναρωτιώμαστε “εγώ ήμουν εκεί;”.

.

Το 2μηνο σχολείο που αποτελεί το άγιο δισκοπότηρο της εκπαίδευσης στις ειδικές Μονάδες κι είναι αλάνθαστο… Το μότο τους είναι: ταπεινός σα μοναχός, αθόρυβος σαν φίδι, μαχητής σαν πάνθηρας!

.

Γενικά όμως σε ότι αφορά το πλαίσιο δράσης και τις αποστολές της ΕΚΑΜ, λαμβάνουμε εντολή απευθείας από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Θα πάμε όπου χρειαστεί και όπου κληθούμε για να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της τάξης και της προστασίας των πολιτών. Καμία αποστολή δεν είναι ίδια με κάποια άλλη. Ότι και να πω χρόνια πείρας, χρόνια εκ- παίδευσης, χρόνια μάχιμα και φτάνει ένα λεπτό, όπου δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει. Είναι αμέτρητοι οι αστάθμητοι παράγοντες. Δε θέλει πολύ, ένα δευτερόλεπτο. Γι’ αυτό και ένα από τα κομμάτια της εκπαίδευσης είναι να μπορούμε να καθαρίσουμε το μυαλό μας, όταν γίνεται ανάθεση της αποστολής μας και να δούμε καθαρά τα γεγονότα και τα στοιχεία που έχουμε. Ό,τι έχουμε. Άλλες φορές υπάρχει -ας το πω- μια πολυτέλεια χρόνου και μπορούμε να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας, άλλες φορές γίνεται μια ενημέρωση καθ’οδόν για την αποστολή. Είναι φορές που ακόμη κι όταν έχουμε ενημέρωση φτάνοντας στο συμβάν, αλλάζει κάτι κι αλλάζουν όλες οι παράμετροι. Είμαστε όμως καλά εκπαιδευμένοι στο απρόοπτο, στις ασταθείς συνθήκες. Η ΕΚΑΜ έρχεται να περέμβει σε οποιοδήποτε ένοπλο περιστατικό, όπου δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις με τα μέσα που διαθέτουν. Γίνεται αίτημα και η διάθεση για την επέμβαση μας εγκρίνεται από τον υπαρχηγό της Αστυνομίας. Μερικές φορές χρησιμοποιούμαστε σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, αν εγκλωβιστεί κάποιο θύμα σε δύσβατη περιοχή, σε πολύ μεγάλο ατύχημα –όπως είχε γίνει με την πτώση του αεροσκάφους της HELIOS ή ακόμη κι αν κριθεί αναγκαία επέμβαση σε περιοχή που έχει μολυνθεί από ραδιενεργά υλικά ή έχει επέλθει τεχνολογική καταστροφή. Πάλι εμείς πάμε. Η ΕΚΑΜ έχει στις αρμοδιότητές της και την προστασία προσώπων υψηλής επικινδυνότητας, αρχηγούς κρατών, επισκέψεις εκπροσώπων κυβερνήσεων κτλ.».

.

Διάβασε την υπόλοιπη συνέντευξη του Πέτρου Τζαφέράκου στο mensarena

.


Covid-19 ΑΕΚ Αθήνα Αλέξης Τσίπρας Αστυνομία Αφροδίτη Λατινοπούλου Βιασμός Βλαντιμίρ Πούτιν Βολοντίμιρ Ζελένσκι Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βόλος ΔΙΑΣ Δημήτρης Γιαννακόπουλος Ελλάδα Ελληνική Αστυνομία Εμπρησμός Επίθεση στην Ουκρανία Επιδοματα Ευρωπαϊκή Ένωση ΗΠΑ Θάνος πλεύρης Θεσσαλονίκη Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Ιταλία Κίνα Κιβωτός του κόσμου Κιναλ Κυριάκος Μητσοτάκης Μάκης Τριανταφυλλόπουλος Μίλτος Τεντόγλου Ματίνα παγώνη ΝΑΤΟ Νίκος Ευαγγελάτος Νόβακ Τζόκοβιτς Ουκρανία Πάτρα Ποδόσφαιρο Ρομά Ρωσία Ρωσια ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης Τέμπη Τέμπη 2023 Τουρκία

.

Από MacedoniaNET