Μοιράσου το Άρθρο

Πέθανε σήμερα 10.01.2023 σε ηλικία 82 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, που Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε ιδιωτικό νοσοκομείο υστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.


2125
Πρόθεση Ψήφου

Η δημοσκόπηση έληξε!Μην χάνεις ούτε ένα λεπτό ενημέρωσης.

Google News – MacedoniaNet


Ο τέως βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος ειχε ειςαχθη στο νοσοκομείο “Υγεία”, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, πρόσφατα είχε νοσηλευθεί με κορονοϊό στο νοσοκομείο Αττικόν, ενω στις 15 Δεκεμβρίου είχε διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου στην Αργολίδα.

.

.

Διετέλεσε βασιλιάς της Ελλάδας την περιοδο 1964 – 1973. Ήταν σε ηλικία 24 ετών όταν διαδέχτηκε τον πατέρα του, Παύλο Α΄ μετά τον θάνατό του την ίδια ημέρα. Το 1973 με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.Τον Σεπτέμβριο του 1964 της παντρεύτηκε την τότε πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία, με την οποία απέκτησε τρεις γιους και δύο κόρες.

.

Οπως εγραψε η εφήμεριδα «ΤΑ ΝΕΑ», την 7η Μαρτίου,1964

.

«Τρεις ώρες μετά τον θάνατο του Βασιλέως Παύλου ο Διάδοχος Κωνσαντίνος είχε ορκισθή Βασιλεύς των Ελλήνων. Η τελετή της ορκωμοσίας ήτο ιδιαίτερα συγκινητική. Έγινε ακριβώς στις 07:15 μ.μ. στην μεγάλη αίθουσα τελετών των Ανακτόρων των Αθηνών.

.

»Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθή στα Ανάκτορα ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Γ. Παπανδρέου και τα μέλη της κυβερνήσεως, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Η. Τσιριμώκος, οι αρχηγοί των κομμάτων κ.κ. Π. Κανελλόπουλος και Σπ. Μαρκεζίνης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Ροδόπουλος και τριάντα βουλευταί εξ όλων των κομμάτων.

.

Η ορκωμοσία

.

»Ευθύς αμέσως ενεφανίσθη ο νέος Βασιλεύς με μεγάλη στολή στρατάρχου φέρων την στραταρχικήν ράβδο, την ταινία του Σωτήρος και τους τέσσερις αστέρες των Ελληνικών Βασιλικών Ταγμάτων.

.

.

»Όταν εισήλθε στην αίθουσα ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ήταν κάτωχρος και κατηυθύνθη αμέσως προς τον Αρχιεπίσκοπο και ασπάσθηκε το Ιερό Ευαγγέλιο.

»Εν συνεχεία έλαβε θέσι εμπρός από μία τράπεζα η οποία ήταν σκεπασμένη με κόκκινο βελούδο και είχε επ’ αυτής δύο μεγάλες λαμπάδες σε χρυσά κηροπήγια, ένα σταυρό και το Ευαγγέλιο.

»Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος ανέπεμψε σύντομη δέησι και μετ’ αυτήν ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Γ. Παπανδρέου ανήγγειλε επισήμως τον θάνατο του Βασιλέως Παύλου ειπών τα εξής:

“Με βαθυτάτην θλίψιν ανακοινώ τον θάνατον του Βασιλεώς Παύλου. Ανέρχεται εις τον θρόνον ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, ο οποίος συμφώνς προς το Σύνταγμα, θα ομώση τον όρκον”.

.

.

.

.


.

.

.

.

.

Από MacedoniaNET