Μοιράσου το Άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα. Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αρχηγός του VMRO-DPMNE του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ζητάει βουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατών! Το κόμμα του επικράτησε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και καταπόντισέ τον Ζαεφ (SDSM). Όπως Πριν λίγες μέρες ο Ζαεφ (SDSM) αναγνώρισε την ήττα του και παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός!

Ο εθνικιστής αρχηγός του VMRO-DPMNE, αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών ειπε ότι αυτή αποτελεί πραγματικότητα, η οποία όμως δεν αρέσει στον ίδιο και διαβεβαίωσε ότι αν έρθει στην εξουσία θα εργαστεί για να την αλλάξει.Κλείνοντας είπε, ότι αν αυτή δεν γίνεται σεβαστή επί του παρόντος, θα υπάρξουν προβλήματα.

«Μας αρέσει αυτή η πραγματικότητα; Όχι δεν μας αρέσει, σας λέω ότι δεν μας αρέσει. Όμως, εάν αυτή η πραγματικότητα δεν γίνει σεβαστή στο πλαίσιο της διοικητικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του κράτους, τότε θα έχουμε πρόβλημα με άλλες περιπτώσεις – με την εισαγγελία, τη δικαιοσύνη κλπ. Εάν με ρωτάτε αν θα εργαστούμε προκειμένου αυτή την πραγματικότητα, μία μέρα που θα έχουμε την ευκαιρία να την αλλάξουμε, σας λέω ναι, θα εργαστούμε να την αλλάξουμε. Αλλά στην παρούσα φάση, αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία λειτουργούμε όλοι εμείς, ως πολίτες της Μακεδονίας, και αυτή η πραγματικότητα είναι τόσο οδυνηρή, ταπεινωτική για όλους εμάς, που νιώθουμε τη Μακεδονία και μόνο τη Μακεδονία ως πατρίδα μας»

Οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το δεξιό VMRO-DPMNE πρόκειται να λάβουν τουλάχιστον τους μισούς από τους 80 δήμους της χώρας, ενώ το SDSM κερδίζει λιγότερους από 20.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αφού, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2017, το SDSM κέρδισε 57 και το VMRO-DPMNE μόνο 5.


Ακολούθησε το MacedoniaNET στο Instagram και Facebook.

Τι γίνετε τώρα

Η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει την παραίτηση Ζάεφ, κάτι που δεν είναι δεδομένο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει μικρή πλειοψηφία, με 62 έδρες στο κοινοβούλιο των 120 εδρών 46 από τον συνασπισμό «Μπορούμε» υπό την ηγεσία του SDSM 23 κομμάτων, 15 ανήκουν στο DUI και μία από το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών.

Το VMRO-DPMNE ηγείται του συνασπισμού «Ανανέωσης» των συμμαχικών μικρών κομμάτων, που έχει 44 έδρες, ενώ η Συμμαχία των Αλβανών έχει 12 και το ακροαριστερό και εθνικιστικό κόμμα της Αριστεράς έχουν δύο έδρες.

Οι τελευταίες εθνικές εκλογές διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2020 και ορίστηκαν νέες για το 2024. Τώρα όμως όλα εξαρτώνται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Με πληροφορίες από Euronews

Από MacedoniaNET

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *