Μοιράσου το Άρθρο

Λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι δύο άνδρες δημοσίευσαν ένα προσεκτικά συντεταγμένο έγγραφο ανακοινώνοντας στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τους. Έτσι με την έγκριση του κινέζου ηγέτη προχώρησε στην εισβολή ο Πούτιν ,γραφεί ανησυχώντας ο Σόρος.

.

Κάντε Subscribe

στο κανάλι μας στο YouTube

.

Ο Τζώρτζ Σόρος Αλλά σε άρθρο του στο Project Syndicate, Εκτιμάει ότι οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν δει λάθος την κατάσταση στην Ουκρανία, αυξάνοντας την προοπτική μιας παγκόσμιας καταστροφής. Θεωρεί ότι πλέον η μόνη λύση είναι να απομακρυνθούν από την εξουσία των χωρών τους.

.

Αναλυτικά γράφει :

.

Πριν από την εισβολή προηγήθηκε μια μακρά συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping στις 4 Φεβρουαρίου. Εκεινη την μερα ηταν και η έναρξη των εορτασμών της κινεζικής σεληνιακής Πρωτοχρονιάς και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου.

.

Στο τέλος της συνάντησης, οι δύο άνδρες δημοσίευσαν έγγραφο 5.000 λέξεων, προσεκτικά συνταγμένο, το οποίο ανακοινώνει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τους. Το έγγραφο είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε συνθήκη και πρέπει να έχει απαιτήσει λεπτομερείς διαπραγματεύσεις εκ των προτέρων.

.

Εξεπλάγην που ο Xi φάνηκε να έδωσε στον Πούτιν εν λευκώ την επιταγή να εισβάλει και να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Πρέπει να είναι πολύ σίγουρος ότι η επιβεβαίωσή του ως κυβερνήτη της Κίνας για τη ζωή αργότερα αυτό το έτος θα είναι μια απλή τυπική διαδικασία. Έχοντας συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του, ο Xi έχει σχεδιάσει προσεκτικά το σενάριο με το οποίο θα ανέβει στο επίπεδο του Μάο Τουνγκ και του Ντενγκ Ξιάοπινγκ.

.
Οι Ουκρανοί έχουν θέσει μια απίστευτα γενναία αντίσταση ενάντια σε φαινομενικά συντριπτικές πιθανότητες.

Τον Ιούλιο του 2021, ο Πούτιν δημοσίευσε μια μακρά έκθεση υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι πραγματικά ένας λαός και ότι οι Ουκρανοί παραπλανήθηκαν από νεο-ναζί ταραχοποιούς. Το πρώτο μέρος του επιχειρηματολογίου του δεν είναι χωρίς κάποια ιστορική αιτιολόγηση, δεδομένου ότι ο Κίεβ ήταν η αρχική έδρα της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλά στο δεύτερο μέρος, ο Πούτιν παραπλανήθηκε. Έπρεπε να το ξέρει καλύτερα. Πολλοί Ουκρανοί πολέμησαν γενναία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Euromaidan το 2014. Οι Ουκρανοί έχουν θέσει μια απίστευτα γενναία αντίσταση ενάντια σε φαινομενικά συντριπτικές πιθανότητες.

.

Τον Ιούλιο του 2021, ο Πούτιν δημοσίευσε μια μακρά έκθεση υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι πραγματικά ένας λαός και ότι οι Ουκρανοί παραπλανήθηκαν από νεο-ναζί ταραχοποιούς. Το πρώτο μέρος του επιχειρηματολογίου του δεν είναι χωρίς κάποια ιστορική αιτιολόγηση, δεδομένου ότι το Κίεβο ήταν η αρχική έδρα της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλά στο δεύτερο μέρος, ο Πούτιν παραπλανήθηκε. Έπρεπε να το ξέρει καλύτερα. Πολλοί Ουκρανοί πολέμησαν γενναία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Euromaidan το 2014.

.

«Μια Τρελα»
Τα γεγονότα του 2014 τον έκαναν πολύ θυμωμένο. Αλλά ο ρωσικός στρατός δεν αντέδρασε καλά όταν διατάχθηκε να επιτεθεί στους Ουκρανούς αδελφούς του. Η εντατική διαφθορά στην ανάθεση συμβάσεων άμυνας διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην υποεκτέλεσή της. Ωστόσο, αντί να κατηγορεί τον εαυτό του, ο Πούτιν φαίνεται να τρελάθηκε κυριολεκτικά. Αποφάσισε να τιμωρήσει την Ουκρανία που του όρθωσε και φαίνεται να ενεργεί χωρίς κανένα περιορισμό. Ρίχνει ολόκληρο τον ρωσικό στρατό στη μάχη και αγνοεί όλους τους κανόνες του πολέμου, κυρίως με αδιακρίτως βομβαρδίζοντας τον άμαχο πληθυσμό. Πολλά νοσοκομεία έχουν χτυπηθεί και το ηλεκτρικό δίκτυο που προμηθεύει το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ (που κατέχει σήμερα ρωσικά στρατεύματα) έχει υποστεί ζημιά. Στην πολιορκημένη μαριπόλ, 400.000 άνθρωποι ήταν χωρίς νερό και φαγητό για σχεδόν μια εβδομάδα.

.

Υποστήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ
Η Ρωσία μπορεί να χάσει τον πόλεμο. Οι “Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνουν αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, και υπάρχουν προσπάθειες να αγοράσουν μαχητές της Σοβιετικής εποχής Μιγκ, οι οποίοι οι Ουκρανοί πιλότοι ξέρουν να πετάνε. Αυτά θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο Πούτιν έχει ήδη κάνει θαύματα όσον αφορά την ενίσχυση της αποφασιστικότητας και της ενότητας της ΕΕ.

.

Εν τω μεταξύ, ο Ξι φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι ο Πούτιν έχει γίνει απατεώνας. Στις 8 Μαρτίου, μια ημέρα μετά την αφαίρεση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi επέμεινε ότι η φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας παρέμεινε “στερεή πέτρα” Xi κάλεσε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτζ να πει ότι υποστήριξε τις ειρηνευτικές προσπάθειές τους. Ήθελε μέγιστη αυτοσυγκράτηση στον πόλεμο για να αποφύγει μια ανθρωπιστική κρίση.

.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο Πούτιν θα προσχωρήσει στις επιθυμίες του Xi. Μπορούμε μόνο να ελπίσουμε ότι ο Πούτιν και ο Χι θα απομακρυνθούν από την εξουσία πριν καταστρέψουν τον πολιτισμό μας.

Από MacedoniaNET