Μοιράσου το Άρθρο

Προχθές είδαμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού να θεσπίζει ένα καινούργιο πρόστιμο προκειμένου να αναγκάσει έμμεσα τους πολίτες άνω των 60 ετών να πάνε να εμβολιαστούν. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήτανε μια πολύ δύσκολη απόφαση. Μια απόφαση που όπως ο ίδιος λέει πήρε για το κοινό καλό.


Ακολούθησε το MacedoniaNET στο Instagram και YouTube.


Η συγκεκριμένη απόφαση σε πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών φάνηκε πολύ ακραία. Δεν ήταν και λίγοι οι συνταγματολόγοι οι οποίοι θεώρησαν ότι το μέτρο αυτό δεν πατάει πάνω σε δημοκρατικές αξίες αλλά και δημοσιογράφοι που θεώρησαν ότι ο πρωθυπουργός εδώσε δώρο στην αντιπολίτευση. Βέβαια υπήρχαν και αρκετοί πολίτες οι οποίοι έκριναν πολύ σωστό το μετρό . Εμείς ρωτήσαμε νομικούς, οι οποίοι μας ανέφεραν τα εξής:

  • Το συγκεκριμένο πρόστιμο Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους συνταξιούχους νομικά γιατί είναι διοικητική πράξη και υπάρχει μία πολύμηνη διαδικασία ώστε να γίνει
  • Για να πραγματοποιηθεί ο νομικός δρόμος είναι , η Ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης το γνωστό μας ΗΔΙΚΑ, Πρέπει πρώτα να διαπιστώσει ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχους δεν έχει εμβολιαστεί. Βέβαια σαν Ανώνυμη Εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να του επιβάλει πρόστιμο.
  • Πρέπει να οριστεί με Νόμο, ποια υπηρεσία θα τρέξει τον κώδικα της διοικητικής διαδικασίας το υπουργείο υγείας ή το υπουργείο εργασίας.
  • Έπειτα η συγκεκριμένη υπηρεσία θα πρέπει να στείλεις στον κάθε συνταξιούχο πράξη προσδιορισμού της ποινής ηλεκτρονικά ( τα 100€ πρόστιμο δηλαδή)
  • Όσοι είναι πάνω από 70 ετών με το νόμο δεν υποχρεώνονται σε ηλεκτρονικές διαδικασίες άρα σε αυτούς λογικά δεν μπορεί να τους επιβληθεί ποινή.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν αντιρρήσεις θα πρέπει να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή ώστε να τις εξετάσει
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν αντιρρήσεις θα πρέπει να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή ώστε να τις εξετάσει
  • Σε περίπτωση που κάποιον τον ειδοποιήσουνε γραπτώς έχει ακόμα το δικαίωμα αντιρρήσεις εντός πέντε ημερών . Με το τι ισχύει τώρα η συγκεκριμένη προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια μπορεί να κρατήσει μέχρι και οχτώ χρόνια. Σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί να κοπεί το πρόστιμο των €100,μέχρι να βγει η απόφαση. Τα έξοδα τα πληρώνει το κράτος.

Από MacedoniaNET

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *