Το Μονομελές Πρωτοδικείο Έβγαλε την πρώτη απόφαση σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών για τον θάνατο του ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας επιδικάζοντας αποζημίωση 800.000 ευρώ στη σύζυγο, τα δυο παιδιά και στην αδελφή του.
Η απόφαση με αριθμό 966/2024 καταλογίζει ευθύνες στην ΟΣΕ ΑΕ και την Hellenic Train. Με την απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι οι δύο εταιρίες αν και γνώριζαν ότι δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση και η σηματοδότηση επέτρεπαν τη διενέργεια μεταφορών η πρώτη και την μεταφορά επιβατών η δεύτερη «εκθέτοντας και τους τελευταίους αλλά και τους εργαζόμενους της σε κίνδυνο ζωής και υγείας».
«Η βάση των παραπάνω νομοθετικών επιταγών παράνομη συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων των εναγομένων εταιριών έγκειται στην παράλειψη εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία επί του δικτύου και των συρμών των προαναφερθέντων συστημάτων ασφαλείας, η χρήση των οποίων θα είχε με βεβαιότητα αποτρέψει τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών και ήταν το πλέον πρόσφορο μέτρο ασφαλείας, ενόψει των προαναφερθεισών συνθηκών της συγκεκριμένης περίπτωσης».
Ως αποτέλεσμα το δικαστήριο υποχρεώνει ΟΣΕ και Hellenic Train να καταβάλλουν εντόκως μέχρι την ολοσχερή εξόφληση, ποσό €200.000 στο καθένα από τα προσφεύγοντα μέλη της οικογένειας του ελεγκτή, και επιπλέον 12.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα λόγο ότι ότι και οι δύο εταιρείες φέρουν «διττή» ευθύνη για το δυστύχημα.
Πρόσφατα η Hellenic train είχε αναφέρει:
«Με γνώμονα την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας στα Τέμπη, η Hellenic Train επαναλαμβάνει τη σταθερή της δέσμευση για συνεργασία, από την πρώτη στιγμή, παρέχοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, με απόλυτη διαφάνεια και υπευθυνότητα σε κάθε αρμόδια αρχή».