Μοιράσου το Άρθρο

Ερευνα έδειξε ότι τα χάρτινα καλαμάκια που χρησιμοποιούμε για τα ροφήματα μας περιέχουν μακράς διαρκείας και δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες βλαβερές για το περιβάλλον αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Ενημερώσου Αμεσα Gnews – MacedoniaNet

338
Τι Θέση θα έπαιρνε ένας Πατριωτικός σχηματισμός με ηγέτες Μαρινάκη & Γιαννακόπουλο;

Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Additives & Contaminants, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα βάσει των αποτελεσμάτων της. Βέλγοι ερευνητές εβαλαν στο μικροσκόπιο συνολικά 39 μάρκες καλαμακίων. Στην έρευνα εξεταστηκαν καλαμάκια από χαρτί, μπαμπού, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό. Για την ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS).

Τα PFAS είναι δυνητικά επιβλαβή για τους ανθρώπους, την άγρια ζωή και το περιβάλλον και τα βρίσκουμε στα ρούχα που προορίζονται για εξωτερικούς χώρους και αντικολλητικά τηγάνια καθώς είναι ανθεκτικά στο νερό ,τη θερμότητα και τους λεκέδες. Τα συγκεκριμένα διασπώνται πολύ αργά και υπάρχουν για χιλιάδες χρόνια στο περιβάλλον.

Τα χάρτινα καλαμάκια ήταν πιο πιθανό να περιέχουν PFAS, με τις χημικές ουσίες να ανιχνεύονται στα 18/20 (90%) των εμπορικών σημάτων που δοκιμάστηκαν. Τα PFAS ανιχνεύθηκαν επίσης σε 4/5 (80%) μάρκες μπαμπού, 3/4 (75%) των μάρκες πλαστικών καλαμακίων και 2/5 (40%) μάρκες γυάλινων καλαμακίων. Δεν εντοπίστηκαν σε κανέναν από τους πέντε τύπους μεταλλικών καλαμακίων που δοκιμάστηκαν.

Το πιο συχνά εντοπιζόμενο PFAS, το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA), έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2020. Ανιχνεύθηκαν επίσης τριφθοροξικό οξύ (TFA) και τριφθορομεθανοσουλφονικό οξύ (TFMS), PFAS «υπερμικρής αλυσίδας», τα οποία είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτά και έτσι μπορεί να εκπλυθούν από τα καλαμάκια σε ποτά.

τα PFAS μπορούν να παραμένουν στο σώμα για πολλά χρόνια και οι συγκεντρώσεις μπορεί να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. «Μικρές ποσότητες PFAS, αν και δεν είναι επιβλαβείς από μόνες τους, μπορούν να προσθέσουν στο χημικό φορτίο που υπάρχει ήδη στο σώμα», λέει ο Thimo Groffen, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας που συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη

Πηγή: ertnews.gr / phys.org

Από MacedoniaNET