Μοιράσου το Άρθρο

Ερχονται νέα δεδομένα από την κυβέρνηση στην αγορά της ενέργειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν λόγο των αυξημένων λογαριασμών σαν απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία.


Μην χάνεις ούτε ένα λεπτό ενημέρωσης.

Google News – MacedoniaNet


Η κυβέρνηση σχεδιάζει εθνικό σχέδιο για την εξομάλυνση και μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Χαρακτηριστικό ήταν οτι το 2021 η τιμή του ρεύματος ήταν κατά μέσο όρο 0,18€/ kw ενώ πλέον σε αρκετές περιπτώσεις έχει φτάσει 0,37€/kw ακόμα και με τις επιδοτήσεις που ισχύουν!

.

Το επόμενο βημα:

.

  • Πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος με όριο τα 100€/Mw. Πλέον έχει φτάσει τα 240€/Mw. Το επιπλέον ποσό θα επιδοτείται από τον Προϋπολογισμό.
  • Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το παραχθεν ρεύμα που πουλάνε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
  • Πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την προέλευση της ενέργειας ( μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών)
  • Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
  • Μεγαλύτερη αύξηση κρατικής επιχορήγησης στους λογαριασμούς ρεύματος

.

«Αυτοί που δεν έχουν υπογράψει, έχουν παλαιά συμβόλαια και τους επιβλήθηκαν μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίησή τους, οφείλουν να πληρώνουν οπωσδήποτε το ρεύμα και κατά τα λοιπά για το κομμάτι της ρήτρας αναπροσαρμογής πρέπει να το διεκδικήσουν δικαστικώς», τόνισε.

Επειδή όμως δικαστικά αυτά τα πράγματα στην πατρίδα μας κρατάνε 2 και 3 χρόνια, προκειμένου να αποφευχθεί η μακρόχρονη, κοστοβόρος και χρονοβόρος ταλαιπωρία του πολίτη σε δικαστικές διαδρομές που είναι πολύ ταλαιπωριακού τύπου, θα πρέπει να λυθεί το θέμα με νομοθετική παρέμβαση.

Αν δεν λυθεί ή μέχρι να λυθεί από την κεντρική διοίκηση, από την Πολιτεία, πρέπει να πούμε στον κόσμο να μην πηγαίνει στα δικαστήρια αν η ρήτρα αφορά οικιακή κατανάλωση, γιατί αυτό το θέμα θα το λύσουν οι συλλογικές αγωγές των Καταναλωτικών Οργανώσεων που έχουν ήδη κατατεθεί και θα εκδικαστούν το επόμενο διάστημα»

Δημήτρης Βερβεσός – πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών 

.

.


Covid-19 ΑΕΚ Αθήνα Αλέξης Τσίπρας Αστυνομία Αυστραλία Αφροδίτη Λατινοπούλου Βιασμός Βλαντιμίρ Πούτιν Βολοντίμιρ Ζελένσκι Βουλευτικές Εκλογές 2023 ΔΙΑΣ Δημήτρης Γιαννακόπουλος Ελλάδα Ελληνική Αστυνομία Επίθεση στην Ουκρανία Επιδοματα Ευρωπαϊκή Ένωση ΗΠΑ Θάνος πλεύρης Θεσσαλονίκη Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Ιταλία Κίνα Καναδάς Κιβωτός του κόσμου Κιναλ Κυριάκος Μητσοτάκης Μάκης Τριανταφυλλόπουλος Μίλτος Τεντόγλου Ματίνα παγώνη ΝΑΤΟ Νίκος Ευαγγελάτος Νόβακ Τζόκοβιτς Ουκρανία Πάτρα Πατέρας Αντώνιος Ποδόσφαιρο Ρομά Ρωσία Ρωσια ΣΥΡΙΖΑ Τέμπη Τουρκία Υγειονομικοί

.

ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό οι τιμές της λιανικής να πλησιάσουν τα προ κρίσης επίπεδα (δηλαδή τιμές 2021), περίπου σε 0,16€/kWh. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο η αντίστοιχη τιμή της κιλοβατόρας φτάνει σε 0.33 – 0,35 ευρώ, αν αφαιρεθούν οι όποιες επιδοτήσεις ισχύουν.

Από MacedoniaNET