Μοιράσου το Άρθρο

Βλέπουμε κάθε μέρα τα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης να πηγαίνουν στο μοτίβο της Αυστρίας . Όλο και περισσότεροι πρωθυπουργοί καταλήγουν στην υποχρεωτικότητα του γενικού πληθυσμού για τον εμβολιασμό. Στην Ελλάδα βλέπουμε την αντιπολίτευση πρώτη φορά να στηρίζει τόσο έντονα τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε ένα θέμα κι αυτό είναι του εμβολιασμού.


Ο ΣυΡιζΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ασκούν πλέον αντιπολίτευση αλλά πιέζουν για παραπάνω μέτρα κρατώντας την κυβερνητική γραμμή . Ρεπορτάζ από την εκπομπή «Ανατρεπτικό Δελτίο» στο ALERT έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στην Ιταλία προχωράνε υποχρεωτικότητα σε όλα τα σώματα ασφαλείας. Απώτερος στόχος όλοι οι πολίτες. Λέγεται ότι είναι το επομενο βήμα και στη χώρα μας.


«Προτού φτάσουμε εκεί υπάρχουν κι άλλα μέτρα, όπως το υγειονομικό διαβατήριο. Δεν συνιστά περιορισμό της ελευθερίας, αλλά, τουναντίον, ένα μέσο για να διατηρήσουμε την ατομική μας ελευθερία»

Χανς Κλούγκε, Διευθ. ΠΟΥ


Τι ισχύει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες

Ιταλία

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία ήταν μία από τις πρώτες που επέβαλαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από τα τέλη Μαϊου οι υγειονομικοί υποχρεούνται να εμβολιαστούν, ειδάλλως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προσωρινής απομάκρυνσης από τον χώρο εργασίας (με διακοπή της καταβολής του μισθού) μέχρι και απόλυσης. Σύμφωνα με την Ιατρικό Σύλλογο της χώρας FNOMCeO μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου πάνω από 2.000 γιατροί βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας, αλλά κάπου 500 επέστρεψαν στις δουλειές τους από τη στιγμή που έκαναν το εμβόλιο.

Από τον Σεπτέμβριο όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υποχρεούνται να επιδεικνύουν «πράσινο πάσο», που πιστοποιεί ότι εμβολιάστηκαν, ανέρρωσαν πρόσφατα από την Covid-19 και άρα διαθέτουν φυσική ανοσία ή ότι διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό το προηγούμενο 48ωρο. Το κράτος καλύπτει μόνον τα έξοδα των διαγνωστικών τεστ για εκείνους που αδυνατούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας. Το «πράσινο πάσο» είναι υποχρεωτικό και σε κινηματογράφους, μουσεία και εσωτερικούς αθλητικούς χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Γαλλία

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ισχύει από τα μέσα Σεπτεμβρίου στη Γαλλία όχι μόνον για τους υγειονομικούς, αλλά και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες υποχρεούνται να κάνουν το εμβόλιο. Οι εργοδότες τους, όπως και στην Ιταλία, δεν μπορούν να απολύσουν τους ανεμβολίαστους, αλλά μπορούν να τους βάλουν σε αναστολή με διακοπή καταβολής των μισθών τους.

Κι όλα αυτά την ώρα που επιστρέφει στο Παρίσι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.

Βρετανία

Στις αρχές Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, όπου σαρώνει το νέο κύμα της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα κρατικά νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας από τον ερχόμενο… Απρίλιο ομολογώντας έτσι εμπράκτως ότι γνωρίζει ότι πολλά μέλη του προσωπικού θα αντιδράσουν στον εμβολιασμό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερες ελλείψεις προσωπικού μεσούντος του χειμώνα εφόσον το μέτρο εφαρμοζόταν νωρίτερα.

Προς το παρόν, πάντως, το μέτρο θα ισχύσει μόνον στην Αγγλία και δεν σχεδιάζονται μέχρι τώρα ανάλογα βήματα στην Ουαλία, τη Σκωτία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ισπανία

Στην Ισπανία, που ενέκρινε προ ημερών τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση για τους άνω των 70, έχει ανάψει η κουβέντα για τα κατά πόσον θα ισχύσει υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους εργαζομένους και όχι μόνον εκείνους του κλάδου Υγείας. Η ένωση εργοδοτών της χώρας τάσσεται υπέρ του μέτρου, αλλά διαφωνεί – τουλάχιστον προς το παρόν – η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας.

Ορισμένες αυτόνομες περιοχές έχουν προτείνει νομοσχέδια για την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά δεν έχουν τεθεί σε ισχύ. Η περιοχή της Γαλικίας ήθελε να εφαρμόσει ένα σύστημα με «πράσινο πάσο» παρόμοιο με εκείνο της Ιταλίας, αλλά απέσυρε την πρότασή της όταν η κυβέρνηση Σάντσεθ στη Μαδρίτη ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο το καλοκαίρι να εξετάσει τη νομιμότητα του μέτρου.

Δεδομένου του υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης (άνω του 85% στα άτομα ηλικίας 20 έως 69 ετών και σχεδόν 100% στους υγειονομικούς) θα ήταν μάλλον δύσκολο να θεωρήσει το Δικαστήριο το μέτρο σύννομο με το Ισπανικό Σύνταγμα, που θέτει υψηλά τον πήχη αναφορικά με τους περιορισμούς των ελευθεριών των πολιτών.

Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών

Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις χώρες αυτές έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με δεκάδες χιλιάδες να κατεβαίνουν στους δρόμους. Στην Ιταλία 300 υγειονομική έσυραν την κυβέρνηση στα δικαστήρια, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου λιμενεργάτες στην Τεργέστη απέκλεισαν το λιμάνι για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να άρει το μέτρο του «πράσινου πάσου» ή τουλάχιστον να είναι δωρεάν τα διαγνωστικά τεστ. Η αστυνομία διέλυσε το μπλόκο, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Πηγή: in.gr

Από MacedoniaNET

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *