Μοιράσου το Άρθρο

Ο όρος «Εθελοντισμός» αναφέρεται γενικά στην ηθελημένη πράξη για κάποιο κοινωφελή σκοπό χωρίς υλικό ή άλλο αντάλλαγμα. Εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει θέλω πολύ. Ο Εθελοντισμός περιλαμβάνει  σταθερές και επαναλαμβανόμενες δράσεις μέσα από συγκροτημένα προγράμματα ή οργανώσεις και περιλαμβάνει προσωπικές, πρόσκαιρες και μοναδικές δράσεις.

Ενημερώσου Αμεσα Gnews – MacedoniaNet

168
Γλυπτά Του Παρθενώνα Οφείλει η Κυβέρνηση να τα φέρει πίσω;

Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά να προσφέρουμε και μάλιστα, να προσφέρουμε όταν οι ώρες το ζητούν. Εκείνες τις στιγμές, επιλέγουμε να δράσουμε ατομικά, ομαδικά, συλλογικά όπως πράξαμε, όπως πράξατε.Μιλώντας ως Λαρισαία θα ήθελα να αναφερθώ σε εκείνες τις δύσκολες για την Ελλάδα ώρες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη πουπαρακολουθούσαμε οι περισσότεροι σε όλα τα μέσα. Κάποιοι άλλοι όμως ήταν εκεί. Στην πρώτη γραμμή. Και αναφέρομαι στον αγώνα διάσωσης των τριών νέων παιδιών και ακόμη τόσων άλλων συμπολιτών μας. Υπήρχαν όμως και κάποιοι άλλοι οι οποίοι δεν ήταν εκεί. Αλλά έπραξαν ωσάν να ήταν. 

.


.

Αξιοποίησε τώρα το ακίνητο σου

Fb: Flatmate, email: flatmate.gr@gmail.com


.

.

Ήταν οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην έκτακτη αιμοδοσία που διοργανώθηκε πρώτα στη Λάρισα και κατόπιν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας με τις τεράστιες ουρές, κυρίως, νέων ανθρώπων.Οι ίδιοι δεν θεωρούν την πράξη τους ηρωική αλλά ανθρώπινη. Αυτοί λοιπόν οι νέοι μας διδάσκουν με τη στάση τους την πραγματική ουσία της ανιδιοτελούς προσφοράς. Και μας υπενθυμίζουν ότι η αλληλεγγύη δεν έπαψε να χαρακτηρίζει την κοινωνία μας.

.

.

Όλοι τους προσέφεραν την βοήθειά τους στον άνθρωπο που το χρειάζεται για να κρατηθεί στη ζωή. Η εικόνα αυτών των νέων ανθρώπων που γνωρίσαμε εκείνες τις ημέρες ήταν ο αντίλογος στη φρίκη των διαλυμένων βαγονιών και την οδύνη που έκρυβαν κάτω από τα συντρίμμια. Αξίζουν συγχαρητήρια στους συμπατριώτες Λαρισαίους αλλά και σε όλους τους Έλληνες που συμμετείχαν. Οι πράξεις αυτές δίνουν την ελπίδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης ακόμη και αν αυτό συμβαίνει μετά από ένα τόσο μεγάλο κακό. Σε αυτή την Ελλάδα ζούμε και αυτό ας είναι το μήνυμα. Ένα μήνυμα με δυνατή φωνή για να μην ξεχνάμε την ουσία της προσφοράς και της ανθρωπιάς που όλους μας χαρακτηρίζει.

Ο εθελοντισμός βρίσκεται μέσα μας, ας ψάξουμε να τον βρούμε. Να ασχοληθούμε και να πούμε «Είμαι κι εγώ μέσα!». Είμαι μέσα, για να βοηθήσω κάθε άνθρωπο που χρειάζεται τη βοήθειά μου. Από μία μικρή βοήθεια έως τη σωτηρία μίας ζωής. 

Ο εθελοντισμός όμως απαιτεί κάθε έναν μας ξεχωριστά αλλά και όλους μαζί. Δυστυχώς ο οργανωμένος εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι αρκετά ασθενής. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε πως η ενίσχυσή του σε περιόδους κρίσεων ή καταστροφών είναι φανερή. Χρειάζεται όμως τακτική και συνεχή ενημέρωση ώστε να μην αφήνουμε μικρά θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας μακριά από τη δύναμη της προσφοράς του εθελοντή. 

Η έλλειψη πληροφόρησης για βασικά θέματα σχετικά με τον εθελοντισμό η οποία αφορά τόσο το κράτος όσο και την κοινωνία των πολιτών είναι ένας από τους βασικούς λόγους ελλιπούς συμμετοχής. Το Κράτος οφείλει να μεριμνεί και να έχει σαφή εικόνα των δράσεων στο σύνολο της κοινωνίας ώστε να οργανώνει αποτελεσματικά την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Η δημιουργία σχετικών μητρώων καθώς και η σύνδεσή τους με την αξιολόγηση της δράσης των φορέων που εμπλέκονται είναι σημαντικά βήματα προς τη διάδοση αλλά και τη διασφάλιση του εθελοντισμού από φαινόμενα εκμετάλλευσης και διαφθοράς. 

Λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα της εθελοντικής δραστηριοποίησης και προσφοράς, ο εθελοντισμός καθίσταται λοιπόν στάση ζωής. Κατάθεση ψυχής με δυνατά τα συναισθήματα της αγάπης, τρυφερότηταςκαι στοργής και της ομάδας. Ένας ανιδιοτελής και θεμελιώδης λίθοςενσυναίσθησης και φιλανθρωπιάς που χρειάζεται όλους εμάς για να υπάρχει ζωντανός στις μέρες μας. 

.

Άρθρο της

Θέκλα -Ευαγγελία Παρασκευούδη

Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ στην Α΄Αθηνών

Από MacedoniaNET