Μοιράσου το Άρθρο


6 αξιοσημείωτα των εκλογών:

  1. Στην Σαξονία και την Θουριγγία (πρώην Ανατολική Γερμανία) το ακροδεξιό AFD είναι 1η δύναμη.
  2. Το Αριστερό De Linke παρόλο που δεν πέρασε το 5% είναι στην Βουλή γιατί 3 υποψήφιοί του κέρδισαν τις έδρες τους στο πλειοψηφικό σύστημα.
  3. Το μεγαλύτερο θέμα στον σχηματισμό Κυβέρνησης είναι η μεγάλη διαφορά προγραμμάτων μεταξύ του φιλελεύθερου FDP και των Πρασίνων. Από την άλλη οι Πράσινοι πολιτικά έχουν μεγάλο θέμα να κάνουν Κυβέρνηση στην οποία δεν θα μετέχει το SPD.
  4. Στο exit poll το 66% θέλει Καγκελάριο τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών του SPD σε Κυβέρνηση συνεργασίας ενώ μόλις το 27% θέλει Καγκελάριο τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών. Πολιτικά αυτό δεν μπορεί να μην ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν.
  5. Παρόλο τον καταποντισμό της Αριστεράς το σενάριο Αριστερής έστω και για 4 έδρες μειοψηφικής Κυβέρνησης δεν έχει καεί.
  6. Σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις βιομηχανικές περιοχές το SPD και κυρίως οι Πράσινοι κέρδισαν κατά κράτος. Κέρδισαν ακόμα και το Μόναχο στην Βαυαρία η οποία είναι το Κάστρο του CSU. Στο Μόναχο μάλιστα εκλέχθηκε και η πρώτη trans Βουλευτής.

Γενικά το διακύβευμα των εκλογών ήταν μία αλλαγή πλεύσης στην Γερμανία μετά από 16 χρόνια ηγεμονίας της Μέρκελ. Και αυτό εκφράστηκε με την πτώση κατά 9% των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών και κυρίως με την απευθείας μετακίνηση 1,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων απευθείας από το CDU στους Σοσιαλδημοκράτες.

Του Χρήστου Ακρατόπουλου

Από MacedoniaNET