Μοιράσου το Άρθρο

Η τέχνη ήταν και είναι ένα δύσκολο επάγγελμα. Η τέχνη δε θα σου προσφέρει ποτέ σταθερή εργασία και θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ψάχνεις να εκθέσεις αλλού το ταλέντο σου.

.

Κάντε Subscribe

στο κανάλι μας στο YouTube

.

Μα κι όταν εργάζεσαι, θα δουλέψεις πολλές φορές για λίγα χρήματα, για ποσοστά, ίσως για τίποτα, ίσως χωρίς ένσημα ή με εργόσημα, ενώ σίγουρα θα κάνεις σχεδόν πάντα πρόβες απλήρωτος. Θα πρέπει να ξέρεις να πουλάς καλά τον εαυτό σου, πράγμα δύσκολο για έναν άνθρωπο με ανάγκη έκθεσης. Έτσι προχωράμε οι καλλιτέχνες, χωρίς να έχουμε καμία ασφάλεια για το μέλλον, πατώντας στο κενό, παίζοντας με τις αντοχές μας, εκθέτοντας τις πιο ευαίσθητες πτυχές του εαυτού μας,. Είναι ένα επάγγελμα, που ζητά αφοσίωση. Κι όμως, οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να κάνουμε και μία άλλη δουλειά, πέρα από την τέχνη μας, για να “επιβιώσουμε”. Για να επιβιώσουμε, όχι για να ζήσουμε. Γατί εμείς “ζούμε” και “τρεφόμαστε” μόνο από την τέχνη μας.

.

.

Η τέχνη είναι ένα σκληρό επάγγελμα. Σου ζητά να αψηφάς τα συναισθήματά σου, ακόμα και την υγεία σου. Γιατί ο καλλιτέχνης καλείται πολλές φορές να βγει να διασκεδάσει το κοινό του, ενώ μέσα του είναι διαλυμένος. Μπορεί να έχει χάσει την μητέρα, τον πατέρα, το παιδί του, να χώρισε από τον έρωτα της ζωής του, να χρωστά, να του παίρνουν το σπίτι, να έχει σπάσει το πόδι ή το χέρι του, να είναι σοβαρά άρρωστος… αλλά όταν ανέβει στη σκηνή πρέπει να είναι εκεί για το κοινό του, απόλυτα δοσμένος στην τέχνης του, χωρίς να δείχνει τίποτα για την συναισθηματική του κατάσταση και παράλληλα εκθέτοντάς την πλήρως. Είναι επίπονο και μαγικό.

.

.

Η τέχνη είναι ένα μαγικό επάγγελμα με τρομερές απαιτήσεις. Θα σε κάνει να κλάψεις πολύ και να γελάσεις πολύ, να αισθανθείς οτι δεν αξίζεις τίποτα και οτι αξίζεις τα πάντα. Κι όμως οι δυσκολίες που σου βάζει σε κάνουν καλύτερο, πιο δυνατό και πιο έτοιμο, γιατί η άτιμη ξέρει να σε δοκιμάζει. Η τέχνη είναι ένα δύσκολο επάγγελμα. Και ναι είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. Δεν είναι χόμπι. Κάποιοι άνθρωποι το σπουδάζουν. Κάποιοι άλλοι δεν ξέρουν να υπάρχουν αλλιώς, γιατί μόνο αυτό γνωρίζουν ή μόνο σ’ αυτό είναι καλοί. Γιατί αυτό διάλεξαν σαν επάγγελμα.

.

Όμως η τέχνη δεν αντιμετωπίζεται σαν επάγγελμα. Αυτό είναι το διαχρονικό πρόβλημα του πιό παρεξηγημένου επαγγέλματος και αυτό το πρόβλημα ήρθε να τονίσει ακόμα περισσότερο ο καιρός της πανδημίας. Η τέχνη σήμερα είναι ένα ακόμη πιό δύσκολο επάγγελμα. Παλεύει για να επιβιώσει και να υπάρξει. Το 2019, στις απαρχές της υγειονομικής κρίσης, τα θέατρα, η μουσική, οι εκδηλώσεις ήταν οι πρώτοι κλάδοι που έκλεισαν, χωρίς να προβλέπεται ακόμα κάποιο μέτρο στήριξης.

.

.

Εκ τοτε, τα μαγαζιά ανοίγουν και κλείνουν, αλλά για την τέχνη είναι σαν να υπάρχει ακόμα εγκλεισμός. Γιατί με το που θα ανέβουν λίγο τα κρούσματα, η μουσική θα απαγορευτεί, ενώ όλα τα άλλα θα λειτουργούν κανονικά. Τα θέατρα, θα κλείσουν όχι από υπουργική απόφαση, αλλά γιατί ο κόσμος ,τρομοκρατημένος, δε θα έρθει να τα στηρίξει. Συγχωρέστε με αν κάτι ξεχνώ, μα είμαι ηθοποιός και μουσικός και με αυτά έχω περισσότερη προσωπική εμπλοκή. Τα δύσκολα καλοκαίρια για την τέχνη, διαδέχτηκε ένας ακόμη πιο δύσκολος χειμώνας. Στο θέατρο, είδαμε πολλές παραγωγές να έχουν κατέβει λόγω έλλειψης κόσμου, άλλες που ήταν προγραμματισμένες δεν ανέβηκαν ποτέ για να μην έχουν την ίδια μοίρα.

.

Η τέχνη είναι ένα μαγικό επάγγελμα με τρομερές απαιτήσεις. Θα σε κάνει να κλάψεις πολύ και να γελάσεις πολύ, να αισθανθείς οτι δεν αξίζεις τίποτα και οτι αξίζεις τα πάντα. Κι όμως οι δυσκολίες που σου βάζει σε κάνουν καλύτερο, πιο δυνατό και πιο έτοιμο, γιατί η άτιμη ξέρει να σε δοκιμάζει. Η τέχνη είναι ένα δύσκολο επάγγελμα. Και ναι είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. Δεν είναι χόμπι. Κάποιοι άνθρωποι το σπουδάζουν. Κάποιοι άλλοι δεν ξέρουν να υπάρχουν αλλιώς, γιατί μόνο αυτό γνωρίζουν ή μόνο σ’ αυτό είναι καλοί. Γιατί αυτό διάλεξαν σαν επάγγελμα.

.

Πολλοί παραγωγοί αποφάσισαν να απέχουν γιατί “δεν είναι καιρός για ανοίγματα”, ενώ άλλες παραγωγές που ανέβηκαν αναβάλλουν διαρκώς παραστάσεις “για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία”. Κι οι ηθοποιοί, που ήδη πλήττονταν από ανασφάλεια και ανεργεία, είναι ακόμα πιο ανασφαλείς και κυρίως πιό άνεργοι. Ακόμη και αυτοί που δουλεύουν είναι κατά διασηματα και επι της ουσίας άνεργοι, γιατί εργάζνοται με συνεχείς παύσεις. Στη μουσική, ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Είδαμε να απαγορεύεται ακόμη και η μουσική από τα ηχεία, πόσο μάλλον η ζωντανή “για να μη ξεφύγει ο κόσμος”, που έτσι κι αλλιώς θα ξεφύγει αν το επιθυμεί. Η μουσική είναι ακόμα και τώρα υποχρεωτικά σε παύση.

.

Τα Χριστούγεννα, που είναι μία περίοδος ανάσας, ειδικά για τους μουσικούς ακυρώθηκαν, οι εμφανίσεις όλων σχεδόν. Και οι καλλιτέχνες; Ψάχνουν ακόμη περισσότεροι για άλλες δουλειές. Γιατί πόσο να αντέξεις; Που είναι η στήριξη του κράτους, που μας αναγκάζει άμεσα ή έμμεσα σε κλείσιμό; ΠΟΥΘΕΝΑ. Οι καλλιτέχνες, έπαιρναν επιδόματα, όσο έπαιρναν επιδόματα και οι άλλοι εργασιακοί κλάδοι που πλήττονταν για να μη παραπονιούνται. Και όμως, δεν πήραν όλοι οι καλλιτέχνες επιδόματα.

.

Χθες, 10/01/2022 έγινε πορεία από τους καλλιτέχνες για όλους αυτούς τους λόγους στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί πληροφορήθηκα οτι οι εικαστικοί , εξαιρέθηκαν από όλα τα επιδόματα. Ένιωσα απογοήτευση για ακόμη μία φορά. Ένιωθα απογοήτευση, την ίδια στιγμή που ένιωθα υπερηφάνια. Διοτί παρά τις αντίξοες συνθήκες εμείς ήμασταν εκεί να ζητήσουμε στήριξη για όλους. Να ζητήσουμε να πληρωθούμε τις μέρες που χάνουμε λόγω ασθένειας στον καιρό της πανδημίας. Να ζητήσουμε να πληρωθούν οι εικαστικοί που εξαιρέθηκαν από κάθε προνόμιο. Να ζητήσουμε να πληρωθούν οι μουσικοί που απέχουν υποχρεωτικά από τη δουλειά τους και να επιδοτηθούν τα θέατρα που δυσκολεύονται να παραμείνουν ανοιχτά.

.

Για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Και ένιωσα υπερηφάνια γιατι η τέχνη, που δε θεωρείται επάγγελμα, η τέχνη που είναι περαξηγημένη, χθες έδωσε μάχη και για όλους τους άλλους, ζητώντας παροχή δωρεαν self test και pcr.


Συνεχίζουμε να ζητάμε. Και ζητάμε και από τον κόσμο να στηρίξει τον πολιτισμό με την παρουσία του. Γιατι η τέχνη είναι όπλο. Η τέχνη διεγείρει τη φαντασία, η τέχνη σε κάνει πιο συναισθηματικό, πιο έξυπνο, πιο σκεπτόμενο και πιο ανθρώπινο. Η τέχνη είναι μια μυστική συνάντηση πολλών, μια τελετουργία που σου καθαρίζει την ψυχή, σου παίρνει τον πόνο ή σου θυμίζει οτι δεν είσαι μόνος μέσα σε αυτόν. Ζητάμε στήριξη γιατί κι εμείς με τησειρά μας έχουμε να προσφέρουμε στήριξη.

.

11/01/2022
Τερέζα Καζιτορη
ηθοποιός, τραγουδίστρια.

Από MacedoniaNET