Μοιράσου το Άρθρο

Σαν σήμερα το 1830 υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους γνωστό και ως πρωτόκολλο του Λονδίνου. Υπογράφτηκε από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις Αγγλία Γαλλία και Ρωσία και αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του νέου Ελληνικού κράτους.

.

Κάντε Subscribe

στο κανάλι μας στο YouTube

.

Το πρωτόκολλο του Λονδίνου επιδόθηκε στην Υψηλή Πύλη από τους Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στις 8 Απριλίου 1830. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διεθνή πράξη με την οποία αναγνωρίστηκε η Ελλάδα ως πλήρως ανεξάρτητο κράτος. Τα εδάφη του κράτους μειώθηκαν σε σχέση με το Πρωτόκολλο του 1829 και ορίζονταν από τους ποταμούς Αχελώο στα δυτικά και Σπερχειό στα ανατολικά, ενώ περιλαμβάνονταν οι Σποράδες και η Εύβοια.

Τα σύνορα του νέου κράτους περιοριζόταν στη γραμμή Αχελώου-Σπερχειού. Η Κρήτη και η Σάμος δεν επιδικάζονται στην Ελλάδα, αλλά μόνο η Εύβοια, οι Κυκλάδες και οι Σποράδες.
.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις απαίτησαν από την Ελλάδα να σεβαστεί τη ζωή και την περιουσία των Μουσουλμάνων στην ελληνική επικράτεια και να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από τις εκτός συνόρων περιοχές.

.

Σε άλλο Πρωτόκολλο της ίδιας ημέρας, προβλεπόταν σαν πολίτευμα η μοναρχία και ως Ηγεμόνας της Ελλάδας ο Πρίγκιπας Λεοπόλδος του Saxe-Coburg. 

Από MacedoniaNET