OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Μοιράσου το Άρθρο

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε εισάγει νόμο προκειμένου να εξαφανιστούν οι μειονότητες απο την Ουκρανία.

.

Κάντε Subscribe

στο κανάλι μας στο YouTube

.

Με τον εν λόγω νόμου δεν χαρακτηρίζονται ως Εθνική και Γηγενής μειονότητα ούτε Ρώσοι ούτε Έλληνες ούτε Ούγγροι ούτε ακόμα και Λευκορώσοι που διαμένουν στην Ουκρανία.

.

«Το να ονομάσουμε Ρώσους ως μη αυτόχθονες ανθρώπους , δεν είναι απλά λανθασμένο, αλλά γελοίο και ηλίθιο»

Βλαντίμιρ Πούτιν πρόεδρος Ρωσίας

.

Το ουκρανικό καθεστώς είχε αποφασίσει να μην αναγνωρίσει την εθνική Ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 150.000 έλληνες .Οι Ελληνες της Ουκρανίας ζουν στην συγκεκριμένη περιοχή πάρα πολλά χρόνια. Πόλεις όπως η Μαριούπολη και Κριμαία αποτελούν κοιτίδες του Ελληνισμού.

.

Η Μαριούπολη Δημιουργήθηκε από έλληνες το 1778 και έδωσαν το όνομα της Παναγίας, Γύρω της υπήρχαν 23 ελληνικά χωριά.

.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναγνώρισε με τον εν λογο νομο μόνο σαν μειονότητα τους τουρκογενής Τατάρους. Φαίνεται αυτό ότι ήταν αντάλλαγμα της αμυντικής συμφωνίας την οποία είχε κάνει ο Ζελένσκι με τον Ερντογάν.

.

Τοτε σε ρεπορταζ του sputnik ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης ειχε πει:

.

«Είναι τεράστιο λάθος να γίνεται λόγος για αυτόχθονες κατοίκους της περιοχής και οι Έλληνες να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς ενώ είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι, με αδιάλειπτη παρουσία εδώ και 27 αιώνες. Οι Τάταροι εμφανίστηκαν στην περιοχή αιώνες αργότερα και συγκεκριμένα κατά τον 13ο αιώνα».

.

Μπορείτε να δείτε το ενλόγω ρεπορτάζ από το κανάλι του open :

.

Το 1778 ύστερα από διάταγμα της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας, 18 χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους και έφυγαν από το Κριμαϊκό Σουλτανάτο για να εγκατασταθούν σε μια ακατοίκητη μέχρι τότε περιοχής που ανήκε στην Ρωσική αυτοκρατορία. Ο λόγος που οι έλληνες μετανάστευσαν βορεια ήταν ότι ζούσαν κοντά στην Κριμαία και τότε την κατείχε και την ελέγχει ο Τουρκος σουλτάνος. Η Αικατερίνη Β της Ρωσίας με αυτό τον τρόπο έσωσε τη ζωή στους.

.

Την εγκατάστασή τους εκεί είχε αναλάβει ο νεαρός τότε αξιωματικός Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ.

.

κεντρική φωτό Wikipedia

Από MacedoniaNET