Έκλεισε οριστικά δομή στην Μόρια της Λέσβου που οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ειχαν χαρακτηρίσει ως το «χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη»
Ενημερώσου Αμεσα Gnews – MacedoniaNet
Η δομή/κολαστήριο αρχικά, κατασκευάστηκε το 2010 με στόχο να φιλοξενεί 2.330 μετανάστες. Ολα όμως αλλαξαν απο τις διαρκώς αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών από το 2015 κι έπειτα. Αποτελεσμα ήταν στο ασφυκτικό γέμισμα του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (λεγόμενο ως ΚΥΤ).
Το 2018 υπηρχαν κοντα 8.300 πρόσφυγες και μετανάστες ζώντας μεσα σε ετοιμόρροπες σκηνές. Η συνθήκες αυτές ειχαν δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο στην χωρα μας. Το ΚΥΤ της Μορια εφτασε τον Σεπτέμβριο του 2020 να φιλοξενεί περιντα 13.000 άτομα.
Στο χώρο θα κατασκευαστεί το νέο Μουσικό Σχολείο Λέσβου, εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου & πάρκο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, βρέθηκαν σημερα στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο.
Η μεγάλη φωτια και η καταστροφή
Τον Σεπτέμβριο του 2020, το ΚΥΤ Μόριας, παραδόθηκε στις φλόγες. Οι εικόνες ντροπής έκαναν την Ελλάδα πρώτο θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Για το ΚΥΤ της Μορια, ειχε κανει εκτενες ρςπορταζ και το BBC. Στο βίντεο του BBC ειχαν μιλήσει οι εργαζόμενοι απο τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» που βρίσκονται στη δομή και έκαναν λόγο για το «χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη».
Όλα αυτά από ότι φαίνεται θα ανήκουν στο παρελθόν καθώς οι τελευταίες συζητήσεις του Δήμου Μυτιλήνης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφερουν οτι στο χώρο θα ανεγερθούν:
- Ένα Μουσικό Σχολείο
- Ένα Ειδικό Σχολείο
- Φοιτητική Εστία
- Συνεδριακό Κέντρο
- Κέντρο Καινοτομίας
«Το κολαστήριο της Μόριας -όπως έγινε γνωστό στο εξωτερικό- δεν υπάρχει πια. Ανήκει στο παρελθόν. Και γι΄ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία, κυρίως στις τοπικές κοινότητες, ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό και θα ξεπεράσω όλα τα εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στον δρόμο μας».
Κυριάκος Μητσοτάκης Ελληνας Πρωθυπουργός