Μοιράσου το Άρθρο

Υπήρξε ο πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους ύστερα απο τη επανάσταση του 1821 το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την δίκη του προσωπική του περιουσία με κύριο στόχο να βάλει τέλος στις εμφύλιες διαμάχες στις απελευθερωμένες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία περιοχές της Ελλάδος.


Μην χάνεις ούτε ένα λεπτό ενημέρωσης.

Google News – MacedoniaNet



2125
Πρόθεση Ψήφου

Η δημοσκόπηση έληξε!



Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ήταν ο βασικός πολιτικός ο οποίος αναδιοργάνωσε όλους τους τομείς του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ύστερα από την επανάσταση.

.

fla

.

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1776 στη βενετοκρατούμενη τοτε Κέρκυρα. Η οικογένεια του είναι μία από τις παλαιότερες του νησιού. Η ιστορία λέει οτι έφτασε στην Κέρκυρα στα τέλη του δέκατου τέταρτου αιώνα από την πόλη Κάπο ντ’ Ίστρια στη σημερινή Σλοβενία και το οικογενειακό τους όνομα ήταν Βιτόρι.

.

Ο γιατρός των φτωχών. 

.

Εκτο παιδί της πολυμελούς οικογένειας του κόμη Αντώνιο-Μαρία Καποδίστρια και της Διαμαντίνας Γονέμη, σπούδασε Ιατρική, Φιλοσοφία και νομικά στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Όταν τελείωσε τις σπουδές του επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου εξάσκησε το ιατρικό λειτούργημα. Θεωρούνταν ο γιατρός των φτωχών.

.

.

Το 1808 ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών κόμη Ρομαντζόφ., πηγαίνει στην Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη. Ο Τσάρος Αλέξανδρος τον παρασημοφορεί με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος της Αγίας Άννας. Ο ίδιος διαπρέπει στο διπλωματικό σώμα της Ρωσίας, και το 1816 τοποθετείτε υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

.

Αναδιοργάνωσε πλήρως τα δικαστικό σύστημα της χώρας, Ίδρυσε στατιστική υπηρεσία, βελτίωσε σημαντικά τον τομέα της Γεωργίας εισήγαγε πρώτος την καλλιέργεια της πατάτας, Ανοικοδόμησε το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας ιδρύοντας πολλά σχολεία, Ίδρυσε το ορφανοτροφείο της Αίγινας, ενω παράλληλα εξόπλισε και αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις.

.

Μεγάλο το κατόρθωμα ήταν η αντιμετωπίσει επιτυχώς της πειρατείας βάζοντας τον ναύαρχο Μιαούλη υπεύθυνο για την καταστολή της, Πράγμα που επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

.

.

Η δολοφονία του βύθισε τη χώρα στο χάος και την αναρχία, Ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για τις προστάτιδες δυνάμεις της χώρας να εγκαθιδρύσουν βασιλεία του ώστε να σταματήσουν οποιοδήποτε φιλελεύθερο κίνημα που μπορούσε να δημιουργηθεί εκείνη τη στιγμή.

.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Ο Κωσταντίνος Μαυρομιχάλης σκοτώθηκε από μανιασμένο πλήθος που ήταν μπροστά στο γεγονός. Ο αδερφός του Γεώργιος Μαυρομιχάλης ξέφυγε τρέχοντας και κλείστηκε Στην γαλλική πρεσβεία ζητώντας άσυλο και προστασία. Η οργή του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που απαίτησε Από την πρεσβεία να παραδώσει τον φονιά η αλλιώς θα την έκαιγαν.

.

Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης καταδικάσθηκε σε θάνατο από στρατοδικείο και εθανατώθη δια τυφεκισμού το πρωί της 10ης Οκτωβρίου 1831.

.

.

Η Ελλάδα του Καποδίστρια

.

Τα πρώτα μέτρα που πήρε ο Καποδίστριας μόλις ήρθε στην Ελλάδα, ήταν τα παρακάτω:

  1. Οργάνωσε τον διαλυμένο ελληνικό εμπορικό στόλο, γιατί πίστευε πως η σωτηρία της Ελλάδας μόνο απ’ τη θάλασσα μπορεί να έρθει. Οι θετικές συνέπειες αυτής της πολιτικής ήταν ορατές μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οπότε χρεωκόπησε και ο ακμαίος μέχρι τότε ελληνικός εμπορικός στόλος.
  2. Πάταξε άγρια την πειρατεία στην οποία μετά μανίας είχαν αρχίσει να επιδίδονται οι μέχρι πριν από λίγο ηρωικοί πυρπολητές, που τώρα ψωμολυσσούσαν.
  3. Ίδρυσε Εθνική Τράπεζα, αλλά με το θάνατό του την κατάργησαν οι παρατραπεζίτες, για να την ξαναϊδρύσει αργότερα ο Όθων και να βρει κι αυτός το μπελά του απ’ τους προγόνους του Γούκου.
  4. Έφκιαξε ένα νέο και πιο αποτελεσματικό νομισματικό σύστημα, αλλά ο φοίνικας, το πρώτο νόμισμα των ελεύθερων Ελλήνων, θα αντικατασταθεί απ’ την αρχαιοελληνική δραχμή, τότε που αποφασίσαμε να αυτοχαρακτηριστούμε γνήσιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων.
  5. Γέμισε την Ελλάδα γεωργικές σχολές γιατί πίστευε φανατικά στην επιστημονική καλλιέργεια της γης.
  6. Πρώτος στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, εισάγει στην Ελλάδα απ’ την Αμερική την καλλιέργεια της πατάτας, αλλά επειδή οι Έλληνες δεν έλεγαν να φαν πατάτες, τις αφήνει στο δρόμο για να τις κλέψουν, να τις συνηθίσουν, να δουν πόσο νόστιμες είναι και στη συνέχεια να τις σπείρουν. Το ελληνικότατο κόλπο του Καποδίστρια έπιασε.
  7. Ενθάρρυνε επίμονα την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της μουριάς και έμαθε στους Έλληνες πως ο μεταξοσκώληκας δεν είναι σκώληκας αλλά ένα χρυσοφόρο έντομο, που δόξασε την Κίνα.
  8. Μετρέψεψε σε οργανωμένο στρατό τις μικρές και σκόρπιες αντάρτικες ομάδες.
  9. Ίδρυσε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που υπάρχει και σήμερα και που πρωτολειτοΰργησε στο Ναύπλιο επί των ημερών του.
  10. Συγκρότησε ομάδες κομάντος, θα λέγαμε σήμερα, υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη για την εκδίωξη των Τούρκων από την Αττική και τη Στερεά. Αυτές οι ομάδες έδωσαν την τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης στην Πέτρα της Βοιωτίας, κοντά στη Λειβαδιά, στις 12 Σεπτεμβρίου 1829.
  11. Διόρισε επιτροπή εξ αρχιερέων για να βάλουν μια τάξη στην εκκλησία και να την κάνουν να λειτουργήσει σαν οργανωμένο σώμα. Εδώ πέτυχε απολύτως. Οι παπάδες κατάλαβαν εύκολα πως οι μητροπόλεις και τα δεσποτιλίκια θα λειτουργούσαν καλύτερα αν υπήρχε κι ένας αρχιεπίσκοπος. Αλλά ο Καντιώτης ακόμα δεν το κατάλαβε. Είναι προ-καποδιστριακός.
  12. Οργάνωσε ταμείο για την περίθαλψη των χηρών και των ορφανών του πολέμου. Και έγινε χαμός. Εμφανίστηκαν εκατοντάδες χήρες με σύζυγο ολοζώντανο και ορφανά με όμορφες μανάδες. Είναι τότε που ανακάλυψαν οι Έλληνες πως οι υπηρεσίες προς την πατρίδα, πριν απ’ το κάθε τι είναι μια συμφέρουσα εργασία. Τότε εμφανίστηκαν και οι πρώτοι επαγγελματίες εθνικόφρονες, όπως θα λέγαμε σήμερα. Κι επειδή ο Κυβερνήτης ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο να ικανοποιήσει όλη αυτή τη δυστυχία και την πονηριά, απογοήτευσε όλους εκείνους που τον έβλεπαν μάλλον σαν τροφοδότη παρά σαν κυβερνήτη.

.

Η σωρός του Κυβερνήτη μεταφέρθηκε απ’ τον αδερφό του Αυγουστίνο στην πατρίδα του την Κέρκυρα, όπου και βρίσκεται το μαυσωλείο του ανθρώπου που επιχείρησε ματαίως να κάνει κράτος την Ελλάδα. Αιωνία του η μνήμη. Αιωνία η μνήμη και στην Ελλάδα, που ποτέ δεν πεθαίνει. Ζήτω η Μάνη, ζήτω η ‘Υδρα, ζήτωσαν τα Ηνωμένα Ελληνικά Εμιράτα.

.

Πηγες: Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974 – Βασίλης Ραφαηλίδης, ΕΡΤ, Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδος / Α.Μ. Ιδρωμένου, Μηχανή του χρόνου

.

Από MacedoniaNET