Στην Ελληνική Μυθολογία ο Άτλαντας, μετά τη νίκη των Θεών απέναντι στους Τιτάνες, καταδικάστηκε από τον Δία να σηκώνει με τα δυνατά του χέρια και τις πλάτες του ολόκληρο τον Ουράνιο Θόλο. Κάπως έτσι φαντάζει στα μάτια των φίλων του Powerlifting και ο Δημήτρης Ράλλης, ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής.
.
.
Καθε φορά που αγωνίζεται και σηκώνει τα βάρη που του χαρίζουν μεγάλες διακρίσεις και μετάλλια, αισθάνεται ότι σηκώνει μαζί και την Ελλάδα λίγο ψηλότερα. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που υπομένει, προσωπικές θυσίες, στερήσεις, ταλαιπωρία, πίεση και ό,τι άλλο συνεπάγεται το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένος να συνδυάζει την αγάπη του για τον αθλητισμό, και δη τον πρωταθλητισμό, με τη δουλειά του στις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας.
.
Ομολογώ ότι, πριν τη συνέντευξη δεν τον είχα δει από κοντά. Και όταν αυτό συνέβη, πέρασε από το μυαλό μου, έστω και φευγαλέα, το πόσο τυχερός ήμουν που η συνάντησή μας γινόταν με αφορμή μια συνέντευξη για τις μεγάλες του επιτυχίες στο άθλημα που τόσο πολύ αγάπησε και το υπηρετεί με συνέπεια, εδώ και αρκετά χρόνια.
.
Η σωματοδομή του είναι αληθινά εντυπωσιακή. Ασφαλώς και θα ήθελες να τον έχεις φίλο παρά να βρεθείς απέναντί του, διαπράττοντας ένα αδίκημα, την ώρα που υπηρετεί τα καθήκοντά του ως αστυνομικός. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η αίσθηση του φόβου μπροστά σε έναν άνθρωπο με προσωπικό ρεκόρ άρσης τα 410 κιλά, εξαφανίζεται πάρα πολύ γρήγορα, όταν αρχίζει η κουβέντα μαζί του.
.
Πολύ γρήγορα γνωρίζεις ένα παιδί χαμογελαστό, ευγενικό, με συγκροτημένη προσωπικότητα που προσπαθεί να χτίσει έναν χαρακτήρα με βασικό συστατικό την αίσθηση του Δικαίου και του σεβασμού στον Άνθρωπο, τον οποίο, έτσι κι αλλιώς υπηρετεί με αυτές τις αρχές, ως μέλος της Αστυνομίας.
.
Ο Δημήτρης Ράλλης ασχολείται με ένα άθλημα που είναι ελάχιστα γνωστό στη χώρα μας, αλλά εξαιρετικά διαδεδομένο στο εξωτερικό και ιδίως σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, απ’ όπου και ξεκίνησε, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Το Powerlifting (Δυναμικό Τρίαθλο στα Ελληνικά) συνίσταται από τρεις βασικές ασκήσεις: το Βαθύ Κάθισμα ή αλλιώς Squat, τις Πιέσεις Οριζοντίου Πάγκου ή Bench Press και τις Άρσεις Θανάτου (Deadlift).
.
Στη χώρα μας έχει αρχίσει να ανεβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περίπου όσο διάστημα ασχολείται με αυτό και ο Δημήτρης. Βασίζεται στη μέγιστη δύναμη. Ο αθλητής έχει δικαίωμα για τρεις προσπάθειες στην κάθε κίνηση και, στο τέλος, προσμετράται η μεγαλύτερη από τις τρεις. Υπάρχει βαθμολογία στο σύνολο αλλά και σε κάθε κίνηση ξεχωριστά, αναλόγως και τον αγώνα.
.
Ο Κερκυραίος έφηβος που έμελλε να γίνει ο πιο δυνατός άνδρας στον Κόσμο
.
Ο Δημήτρης γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στον τόπο απ’ όπου κατάγεται, το νησί της Κέρκυρας. Σε αντίθεση με τα άλλα παιδιά, από νωρίς φάνηκε να μην συγκινείται ιδιαίτερα με τα ομαδικά αθλήματα όπως τα περισσότερα παιδιά. Στο χωριό που μεγάλωνε, η επαφή με τους αθλητικούς συλλόγους και τα γυμναστήρια δεν ήταν εύκολη. Ο ίδιος δεν είχε κάποια ιδιαίτερη καθοδήγηση από το οικογενειακό περιβάλλον που θα μπορούσε να τον ωθήσει προς κάποιο από τα γνωστά και δημοφιλή αθλήματα.
.
«Ξεκίνησα αρκετά μεγάλος να κάνω αθλητισμό με ένταση, αλλά αρκετά μικρός για να κάνω βάρη. Ήμουν 14 ετών, το 2002, και θέλοντας να αλλάξω το σώμα μου, να δυναμώσω, να αδυνατίσω γιατί είχα περιττά κιλά, ξεκίνησα μόνος μου. Γράφτηκα σε γυμναστήριο και άρχισα να παλεύω με τις ώρες γιατί μου άρεσε. Έφτασα σε σημείο, μάλιστα, να κάνω υπερβολές, πηγαίνοντας τρεις και τέσσερις ώρες γυμναστήριο ενώ είναι περιττό τόσο πολύ, και έτσι άρχισα να αλλάζω το σώμα μου».
.
Ο Δημήτρης, φυσικά, ήταν ένα δυνατό παιδί, με ανάλογα γονίδια. Η μεγάλη αλλαγή, ωστόσο, έγινε μέσα σε ένα καλοκαίρι, όπως συμβαίνει, άλλωστε με τα παιδιά της ηλικίας αυτής.
.
«Τον Σεπτέμβρη που ξαναπήγα στο σχολείο, όλοι πίστευαν ότι ήμουν καινούργια μεταγραφή. Δύσκολα κανείς μπορούσε να με αναγνωρίσει».
.
Η αίσθηση που του δίνει αυτή η μεταμόρφωση τον ανεβάζει και ψυχολογικά. Σύντομα κάνει σχέδια για το μέλλον, με άξονα τον αθλητισμό, βάζοντας, μάλιστα, στο μυαλό του την ιδέα της Γυμναστικής Ακαδημίας. Τα πράγματα στο μυαλό του ξεκαθάρισαν γρήγορα. Το πρώτο επαγγελματικό βήμα έγινε, τελικά, με τη σχολή της Αστυνομίας, έχοντας παράλληλο και αδιαμφισβήτητο στόχο, την ενασχόληση με τον αθλητισμό, μέσα από ένα άθλημα για δυνατούς.
.
Μπήκα στον πειρασμό να τον ρωτήσω αν υπήρχε μέσα του το στοιχείο του εγωισμού που διαμορφώνει μια ανταγωνιστική διάθεση, η επιθυμία να ξεχωρίσει, να γίνει καλύτερος από τους άλλους και, τελικά, αρεστός. Για να απαντήσει, ανακαλεί στη μνήμη του εικόνες από τα εφηβικά του χρόνια στο γυμναστήριο με τα βάρη, την εποχή που οι συμμαθητές του ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ και παραδέχεται ότι όταν έβλεπε το σώμα του να αλλάζει, να γίνεται πιο αρρενωπός, να φαίνεται πιο δυνατός από τους άλλους, αισθανόταν μέσα του να λειτουργεί με έναν ελαφρύ ανταγωνισμό.
.
«Ήμουν ανέκαθεν δυνατός λόγω της φύσης μου αλλά μετά σιγά-σιγά το αισθανόμουν όλο και πιο ωραίο, καθώς αντανακλούσε και στο γυναικείο πληθυσμό, οπότε μου έδινε αυτοπεποίθηση για να συνεχίσω».
.
Όλα αυτά εξελίσσονται σε μια εποχή που η άρση βαρών εξακολουθεί να είναι το εθνικό μας άθλημα. Ο Δημήτρης ζει με ένταση τις μεγάλες επιτυχίες ενός αθλήματος που είναι πολύ κοντά στα ενδιαφέροντά του και επηρεάζεται. Δεν είναι εύκολο, όμως, να στραφεί στο Ολυμπιακό άθλημα των μεγάλων Ελληνικών διακρίσεων και των μεταλλίων, το άθλημα της Ελληνικής Dream Team του Πύρρου Δήμα, του Ακάκιου Καχιασβίλι, του Βαλέριου Λεωνίδη και των υπολοίπων, όσο μεγάλωνε στο χωριό του, τον Άνω Γαρούνα της Κέρκυρας.
.
«Με συνάρπαζε που έβλεπα μία εθνική επιτυχία, έβλεπα αθλητές να προσπαθούν και να δοξάζουν τη χώρα μας και με επηρέαζε θετικά. Αναμφίβολα, μου δημιούργησε κάποιες βάσεις για να φτάσω σε αυτό που είμαι σήμερα.
.Δεν ασχολήθηκα, όμως, με την άρση βαρών λόγω συγκυριών και εξαιτίας συγκυριών ανακάλυψα ότι έχω ταλέντο στο Powerlifting.
.
Οποιοδήποτε άθλημα κι αν κάνεις σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι απαιτητικό, υπάρχει κίνδυνος για τραυματισμούς και απαιτεί θυσίες. Συγκεκριμένα, το Powerifting είναι ένα άθλημα που βασίζεται στη μέγιστη δύναμη (που σημαίνει ότι σε μία προσπάθεια θα δώσεις το 100% των δυνατοτήτων σου). Χρειάζεται μεθοδικότητα και πρόγραμμα ώστε να μπορέσεις να φτάσεις σ’ αυτό το σημείο, αποφεύγοντας τραυματισμούς που μπορούν να σε αφήσουν πίσω, σε σχέση με τις προπονήσεις, τους αγώνες κλπ.
.Χρειάζεται, επίσης, πολύ μεγάλος χρόνος αποκατάστασης, καθώς το σώμα λειτουργεί νευρομυϊκά, που σημαίνει ότι κουράζεται πάρα πολύ το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μία προπόνηση powerlifting, ειδικά σε περίοδο προετοιμασίας, δεν νομίζω ότι θα σε κάνει να ιδρώσεις ή να πιαστείς την ώρα της προπόνησης και μετά, αλλά θα καταστείλει το νευρικό σύστημα και θα σου δώσει ένα αίσθημα κούρασης, που σημαίνει ότι θα χρειάζεσαι κάποιες ώρες ανάπαυσης και αποκατάστασης στο σπίτι, χωρίς έντονες δραστηριότητες».
.
Διάβασε την συνέχεια της συνέντευξης του Δημήτρη στο MensArena
.
.
Covid-19 ΑΕΚ Αθήνα Αλέξης Τσίπρας Αστυνομία Αφροδίτη Λατινοπούλου Βιασμός Βλαντιμίρ Πούτιν Βολοντίμιρ Ζελένσκι Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βόλος ΔΙΑΣ Δημήτρης Γιαννακόπουλος Ελλάδα Ελληνική Αστυνομία Εμπρησμός Επίθεση στην Ουκρανία Επιδοματα Ευρωπαϊκή Ένωση ΗΠΑ Θάνος πλεύρης Θεσσαλονίκη Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Ιταλία Κίνα Κιβωτός του κόσμου Κιναλ Κυριάκος Μητσοτάκης Μάκης Τριανταφυλλόπουλος Μίλτος Τεντόγλου Ματίνα παγώνη ΝΑΤΟ Νίκος Ευαγγελάτος Νόβακ Τζόκοβιτς Ουκρανία Πάτρα Ποδόσφαιρο Ρομά Ρωσία Ρωσια ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης Τέμπη Τέμπη 2023 Τουρκία
.