Μοιράσου το Άρθρο

Η Απελευθερωση της Θεσσαλονίκης ξεκινησε το 1912 με την υπογραφή στις 22 Σεπτεμβρίου 1912 συμμαχίας από την Σερβία την Βουλγαρία και την ελλάδα κα τα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.


Ο διάδοχος Κωνσταντίνος είχε αναλάβει το κύριο βάρος των επιχειρήσεων.


Ο Ελληνικός στρατός άρχισε τις επιχειρήσεις κατά των Τούρκων στις 6 Οκτωβρίου στα στενά του Σαρανταπόρου και οι επιχειρήσεις ολοκληρωθήκαν στις 9 Οκτωβρίου και ο στρατός εισήλθε στα Σέρβια και στις 11 Οκτωβρίου μπήκε στην Κοζάνη.

Κατόπιν Ο διάδοχος Κωνσταντινος και το Γενικό Στρατηγείο αποφάσισαν να- κινηθούν προς το Μοναστήρι σε αντίθεση με τον Βενιζέλο που επέμενε ο στρατός να κινηθεί προς την Θεσσαλονικά για την απελευθέρωσή της.


Τέτοια ήτο η επιμονή του Βενιζέλου ώστε αναγκάστηκε να στείλει στο μετώπου τον Βασιλέα Γεώργιο Α! Για να μεταπείσει τον διάδοχο για την απόφασή του και ο ελληνικός στρατός να κατευθυνθεί προς την Θεσσαλονίκη.


Η Επόμενη μεγάλη μάχη δέθηκε στις 19-20 Οκτωβρίου στην λίμνη των Γιαννιτσών
Η ελληνική επίθεση ήτο επιτυχής και στις 20 Οκτωβρίου ο ελληνικός στρατός εισήλθε στα Γιαννιτσά.


Στην συνέχεια ο ελληνικός στρατός πέρασε τον Αξιό ποταμό και άρχισε να προετοιμάζει την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.


Στις 18 Οκτωβρίου 1912 το Ελληνικό τορπιλοβόλο αρ 11 με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση εισέρχεται απαρατήρητο από τους τούρκους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ανατινάζει το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλεντ» που ναυλοχούσε εκεί για την προστασία της Θεσσαλονίκης.

Ο διοικητής των τουρκων της Θεσσαλονίκης Ταζίν Πασάς αποφάσισε να παραδώσει την πάλη στον προελαύνοντα ελληνικό στρατό


Στις 25 Οκτωβρίου οι ευρωπαίοι πρόξενοι και ο Τούρκος στρατηγός Σαδίκ παρουσιάστηκαν στην περιοχή Ταψιού ( νυν Γέφυρα ) στους επικεφαλείς του Ελληνικού στρατού και ζήτησαν να παραδώσουν υπο όρους την Θεσσαλονίκη στον Ελληνικό στρατό.


Τελικά ο Ταζίν πασάς αποδέχθηκε τους ορους του Κωνσταντίνου και στις 26 Οκτωβρίου ημέρα εορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στον Ελληνικό στρατό.


Στις 27 Οκτωβρίου εισήλθε στην πολη ο Αρχηγός του Γενικού επιτελείου Δαγκλής και εγκαταστάθηκε στο Διοικητήριο.


Την 28 Οκτωβρίου εισήλθε στην πόλη ο Διάδοχος και αρχιστράτηγος Κωνσταντινος με τους επιτελείς του και το μεσημέρι τελέσθεικέ πανηγυρική δοξολογία στον ναό του Αγίου Μηνά.
Στις 29 έφθασε στην πόλη και ο Βασιλεύς Γεωργιος και κατευθύνθηκε προς τον λευκο Πύργο οπου υψώθηκε η Ελληνική σημαία

Από MacedoniaNET

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *